fallback

Nikkei 225 приключи първото тримесечие със спад от 9%

Най-добре представилият се индекс в региона бе индонезийският Jakarta Composite, който се покачи с 11,5%

11:47 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия приключиха търговията в понеделник с повишения на фона на надеждите, че Китай може да стимулира икономиката си. Въпреки това първото тримесечие на 2014 г. премина под знака на предпазливостта за пазарните участници, пише CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 бе най-лошото представилият се индекс в региона за първите три месеца, отчитайки загуба от общо 9 на сто. По този начин измерителят постигна най-слабото си тримесечие в последните близо две години.

На другия полюс бе представянето на водещия индонезийски индекс Jakarta Composite, който се покачи с 11,5 на сто за периода. Филипинските акции, част от бенчмарка PCOMP, пък отчетоха растеж от близо 9%.

В изявление от края на миналата седмица министър-председателят на Китай Ли Къцян посочи, че Пекин е готов да предприеме действия за укрепване на икономиката. По думите му правителството постепенно ще въвежда целенасочени стимулиращи мерки.

Въпреки спада си за тримесечието японските акции се повишиха до най-високото си равнище от близо три седмици в понеделник, поскъпвайки за четвърта поредна сесия. Nikkei 225 се покачи с 0,90% до 14 827,83 пункта, подпомогнат от спада на йената до едноседмично дъно спрямо долара.

Капитализацията на Sony се разшири с 4%, докато Nintendo и Honda Motor затвориха с повишения от по над 2 на сто.

Инвеститорите претеглиха и слабите данни за икономиката, които показаха спад на производствената дейност през февруари. Активността в сектора отстъпи с 2,3% на месечна база след ръста от 3,8% през януари. Анализаторите прогнозираха разширение от 0,3 на сто.

Измерена на годишна база, активността все пак отчете растеж, разширявайки се с 6,9 на сто.

В Китай Shanghai Composite се смъкна с 0,41% до 2 033,31 пункта. Настроенията бяха предпазливи преди публикуването на ключовите данни за производството, изготвяни от HSBC и китайското правителство.

Anhui Conch изгуби 1,2 на сто въпреки оповестяването на ръст на нетната печалба за 2013 г. от 48,3%.

Акциите на Dongfeng Motor поевтиняха с 1,3%. И тук обаче спадът дойде въпреки добрите корпоративни резултати, които показаха покачване на годишната печалба с 15,8%.

Австралийският S&P ASX 200 завърши тримесечието при двуседмичния максимум от 5 394,80 пункта, разширявайки се с 0,52% за деня.

Смесени резултати постигнаха местните добивни компании, след като медта се насочи към най-голямата си месечна загуба от юни насам. BHP Billiton добави 1,1%, а Fortescue Metals отстъпи с над 1 на сто.

Междувременно Австралиецът отстъпи от 4-седмичния връх от 0,9261 щатски долара, постигнат в петък.

В Южна Корея KOSPI ce разшири с 0,23% до 1 985,61 пункта, подкрепен от печалбата на Hyundai Motor в размер на 1,2 на сто.

Икономическите данни показаха, че южнокорейският излишък по текущата сметка се е понижил през февруари.

Samsung SDI приключи с ръст от 6,6%, докато неговият филиал за електронни материали Cheil Industries добави 5,7%. Покачваният дойдоха след новината, че гигантът ще придобие малката компания чрез суап сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още