fallback

Азиатските борси не намериха единна посока

Инвеститорските настроения останаха под натиск на фона на продължаващата политическа нестабилност

16:10 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови борси в Азия приключиха търговията в четвъртък разнопосочно, след като инвеститорските нагласи бяха подвластни на сигналите за засилване на санкциите срещу Русия.

Късно в сряда водещите американски индекси приключиха сесията с понижения. Те не успяха да задържат печалбите за втори пореден ден, след като президентът на САЩ Барак Обама се противопостави на руските действия в Украйна. Индексите тръгнаха нагоре в началото на търговията, но геополитическите новини явно диктуваха настроението на инвеститорите.

По-рано през днешния ден пък Украйна сключи стендбай споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за спасителен заем на стойност между 14 и 18 млрд. щатски долара. Сумата може да нарасне до 27 млрд. долара в рамките на следващите две години.

В сряда вечерта германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи моделът на спасяване на Гърция да бъде приложен и в Украйна. Това би означавало, че кредиторите ще бъдат принудени да отпишат част от отпуснатите от тях заеми.

Въпреки отпускането на заема от МВФ предупредиха, че ще наблюдават изкъсо всякакви твърдения за корупция сред най-висшестоящите украински политици.

В Токио Nikkei 225 се разшири с 1,01% до 14 622,89 пункта. По-слабата йена подкрепи печалбите на износителите. Валутата поевтиня до около 102 за долар след едноседмичния връх от 101,71 в предходната търговия.

Капитализациите на Fast Retailing и Sharp се покачиха с по 3 на сто. Във финансовия сектор пък брокерската къща Itochu загуби близо 4%, докато Sumitomo Mitsui Financial изтри 3 на сто.

Китайският индекс Shanghai Composite изгуби 0,83% до 2 046,59 пункта след страховете за ограничаване на ликвидността. 7-дневната репо лихва нарасна до 4,8 на сто, или с близо 1 процентен пункт над отчетеното в сряда.

Южнокорейските акции в индекса KOSPI затвориха при едномесечния връх от 1 977,97 пункта, добавяйки 0,70% за деня.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с почти 4%, докато Hyundai Motor завърши с ръст от 1,2 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се смъкна с 0,50% до 5 350,09 пункта на фона на слабостта на компаниите от добивния сектор.

BHP Billiton и Fortescue Metals изгубиха по повече от 1%, след като цената на медта отстъпи от двуседмичния си връх от сряда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още