fallback

Азиатските борси поеха нагоре след надеждите за нови стимули в Европа и Китай

Единствено китайският Shanghai Composite затвори на червено сред водещите индекси

10:43 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови борси приключиха търговията в сряда с повишения след загубите от предходната сесия. Ръстовете дойдоха на фона на подновените надежди за въвеждане на мерки за стимулиране в Европа и Китай, съобщава CNBC.

Във вторник висшестоящ представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че институцията все още не се е отказала окончателно от въвеждане на неконвенционални инструменти за подпомагане на икономиката. По думите на президентa на Централната банка на Германия Йенс Вайдман EЦБ може да предприеме действия по изкупуване на заеми и други активи от банките.

Ръководителят на Бундесбанк има голяма тежест в дебата за бъдещето на монетарната политика на Стария континент. Според него ефективността на останалите монетарни инструменти вече е силно ограничена.

"Неконвенционалните мерки, които се обсъждат, до голяма степен са неизследвана територия. Това означава, че ние се нуждаем от дискусия за тяхната ефективност, а също и за техните вреди и странични ефекти", посочи Йенс Вайдман.

"Това не означава, че една програма за количествени улеснения е извадена от дебата. Ние обаче трябва да имаме гаранции, че проблемите с финансирането са налице", допълни той.

Междувременно Китайската централна банка отново попадна във фокуса на пазарните участници след последните разочароващи данни за производствената активност. Според множество експерти институция ще прибегне до допълнително стимулиране до края на 2014 г.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се разшири с 0,37% до 14 477,16 пункта. Инвеститорите са в очакване на наближаващото покачване на данъка върху потреблението, което е заложено за 1 април.

Сред най-печелившите компоненти на индекса бе Nintendo, която добави 3 на сто. При Komatsu и Sony ръстовете достигнаха 2%.

Енергийният сектор бе засегнат от новината, че правителството ще повиши таксите за тока от вятърни паркове, като същевременно намали цените за енергията от соларни проекти. Причината е необходимостта от диверсифициране на възобновяемите енергийни източници. Hokuriku Electric Power добави 1 на сто, а Kansai Electric Power изтри 0,6%.

Австралийският S&P/ASX 200 се покачи с 0,75% до 5 376,75 пункта, което е най-високото ниво в последните две седмици. Ръстът дойде, след като гуверньорът на централната банка Глен Стивънс смекчи призивите си за поевтиняване на местната валута в реч пред инвеститори в Хонконг.

Australia New Zealand Banking, National Australia Bank и Westpac добавиха по 1%. В добивния сектор пък Yancoal Australia изтри близо 8 на сто след постигане на договорка за изтегляне на кредит в размер на 300 млн. долара.

В Китай Shanghai Composite се смъкна леко с 0,18% до 2 063,67 пункта. Пазарите бяха подвластни на слуховете за изпадане в несъстоятелност на една от земеделските банки – Agricultural Bank of China.

Южнокорейските акции постигнаха най-големия си еднодневен ръст в последния месец. Бенчмаркът KOSPI нарасна с 1,19% до 1 964,31 пункта.

Hyundai Motor и Kia Motors добавиха съответно 4,5 на сто и 2.2% след новината, че Hyundai планира да подпише предварителен договор за изграждане на четвърти завод в Китай.

Технологичният гигант Samsung Electronics се разшири с 3 на сто, след като говорител отрече слуховете, че компанията ще отложи представянето на смартфона си Galaxy S5 за 11 април.

Още новини от континента вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още