fallback

Азиатските пазари загърбиха негативните данни от Китай

По-слабата йена разшири японския бенчмарк Nikkei 225 с 1,8%

10:17 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия приключиха първата сесия за новата седмица с повишения въпреки слабите данни за производствената активност в Китай, съобщава CNBC.

Дейността в сектора се сви за трети пореден месец през март, подчертавайки за пореден път спада на цялостната икономическата активност в страната с оглед на реформите на правителството.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по доставките спадна до 8-месечното дъно от 48,1 пункта спрямо 48,5 пункта през февруари. Всяка стойност под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността, припомня WBP Online. Пазарните нагласи бяха за по-високото равнище на активността през март от около 48,8 пункта.

Последните доклади от Поднебесната империя предизвикаха страхове, че китайската икономика може да се забави прекалено бързо. Публикуваните по-рано през месеца правителствени данни за развитието на индустрията показаха ръст от едва 8,6% през февруари. През декември бе постигнато покачване от 9,7 на сто.

"Затегнатото кредитиране и по-високите лихвени проценти през втората половина на 2013 г. доведоха до по-бавен растеж през първото тримесечие на тази година. По-свободното кредитиране и правителствената подкрепа за инвестиции в началото на 2014 г. обаче ще поддържат растежа по-късно през годината", заяви Бил Адамс, старши икономист в PNC Financial Services Group.

Междувременно инвеститорите загърбиха и слабото представяне на Wall Street от края на миналата седмица. В петък водещите индекси отвъд Океана бяха под натиск на фона на напрежението в Украйна, като S&P 500 отстъпи в крайна сметка от постигнатия по-рано рекорд.

В Япония Nikkei 225 добави 1,76% до 14 475,30 пункта след официалния празник в страната миналия петък. Малко по-слабата йена също подпомогна инвеститорските нагласи, като валутата се търгуваше при около 102,4 за долар.

Капитализациите на технологичните гиганти Nintendo и Sharp се разшириха с под над 5 на сто. Panasonic добави 6%, докато Sony се покачи с 2,3 на сто.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite останаха стабилно над границата от 2 000 пункта, покачвайки се с 0,91% до 2 066,28 пункта. Юанът пък продължи да се търгува в близост до постигнатото в петък 13-месечно дъно спрямо зелените пари.

Петролната компания Sinopec отчете спад от близо 1 на сто след новината, че енергийното дружество ще намали капиталовите си разходи с 4,2% през тази година. Причината е свиването на годишната печалба на производителя до 66 млрд. юана.

Австралийският индекс S&P ASX 200 успя да излезе на зелено в края на търговията, изтривайки по-ранните загуби. Измерителят се покачи с 0,17% до 5 346,89 пункта.

Междувременно австралийският долар спадна под 91 американски цента след слабите данни за производството в Китай.

В корпоративния сектор Macquarie добави 2,9%, след като компанията оповести очакванията си за ръст на печалбата от 40-45 на сто за фискалната 2014 г.

Акциите на онлайн търговеца на дребно Kathmandu поскъпнаха с близо 10% след отчитане на с 10 на сто по-висока нетна печалба за първото фискално полугодие.

Южнокорейските акции затвориха търговията при двуседмичен максимум. Индексът KOSPI се разшири с 0,55% до 1 945,55 пункта, излизайки на зелено за втора поредна сесия. Книжата на корабостроителя Daewoo Shipbuilding поскъпнаха с 4%, докато при Hyundai Heavy ръстът достигна 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още