fallback

Разнопосочно представяне на борсите в Азия преди решението на Фед

Най-големият производител на дисплеи за смартфони в света – Japan Display, изтри 17% при пазарния си дебют

10:41 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разнопосочно представяне на водещите индекси беляза търговията на азиатския континент в сряда. Пазарните настроения останаха подвластни на заседанието на Федералния резерв и на състоянието на имотния пазар в Китай.

В 21:00 часа българско време днес Федералната комисия за открития пазар (FOMC) ще приключи двудневната си среща с фокус перспективите пред монетарната политика. Очакванията са месечните стимули да бъдат свити до 55 млрд. долара, а лихвените ставки да останат все така в близост до нулата.

Китайският индекс Shanghai Composite изтри 0,17% до 2 021,73 пункта. Пазарните движения останаха под натиск на фона на страховете за криза на местния имотен пазар.

През вчерашния ден стана ясно, че ръстът на цените на новите жилища в Китай се е забавил миналия месец заради затегнатия достъп до кредити.

Цените на новите жилища в Пекин и южния град Шънджън са се увеличили с по 0,2% през февруари спрямо януари, което е най-бавният темп на растеж от октомври 2012 г. Пазарните стойности в Шанхай от своя страна са нараснали с 0,4% - най-слабото покачване от ноември 2012 г. В Гуандзъ е измерено повишение от 0,5%.

Данните провокираха спад на капитализациите на Vanke и Poly Real Estate с по над 1 на сто. При Gemdale отстъплението пък надхвърли 2 на сто.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна до едноседмичен максимум въпреки песимистичните икономически данни. Измерителят добави 0,36% до 14 462,52 пункта, въпреки че износът през февруари се повиши под пазарните очаквания.

Експортът от островната страна се покачи с 9,8% на годишна база, оставайки доста под прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори. Експертите предвиждаха разширение с 12,4 на сто. Увеличението все пак надхвърли постигнатите месец по-рано 9,5 на сто. Равнището бе засегнато до известна степен и от Лунната Нова година в Китай.

Същевременно обаче вносът в Страната на изгряващото слънце се покачи с 9 на сто през февруари спрямо очакванията за ръст от 7,4 на сто. Разширението на измерителя за януари пък бе ревизирано до 25,1%.

По този начин търговският баланс на Япония достигна дефицит от 800,3 млрд. йени през втория месец на 2014 г. Нивото е доста под рекордните 2,79 трлн. йени, отчетени месец по-рано.

Акциите на Fast Retailing поскъпнаха с близо 2 на сто на фона на новината, че компанията вече не води преговори за закупуване на J.Crew Group.

Japan Display – най-големият производител на дисплеи за смартфони в света, изтри 17% при пазарния си дебют след реализираното първично публично предлагане на стойност 3 млрд. долара.

В Австралия S&P ASX 200 се покачи с 0,21% до 5 355,60 пункта.

Магазинният оператор David Jones затвори с отстъпление от 0,3 на сто въпреки надхвърлянето на прогнозната печалба за първото фискално полугодие.

Имотната компания Stockland пък изгуби 2,6% след закупуване на 19,9% от акциите на конкурента Australand Property.

Южнокорейският бенчмарк KOSPI преустанови двудневната си победна серия, изтривайки 0,13% до 1 937,68 пункта.

Автомобилният производител Hyundai Motor изгуби 1,7%, докато Samsung Electronics приключи търговията със спад от 0,7 на сто.

Повече новини от Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още