fallback

Азиатските борси се стабилизираха след последните колебания

Пазарът вече очаква началото на двудневната среща на централните банкери от Федералния резерв на САЩ

10:43 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари в Азия отчетоха повишения във вторник, стабилизирайки се след последните колебливи резултати на фона на кризата в Украйна. Прилагането на международни санкции по отношение на Русия вдигна глобалния рисков апетит.

САЩ и ЕС наложиха 11 санкции на руски и украински официални лица в понеделник след резултата от референдума в Крим ден по-рано. Отговорът на Москва не закъсня и президентът Владимир Путин подписа указ, с който Русия признава Крим за суверенна държава. С този ход държавният глава на практика даде зелена светлина за присъединяването на територията към границите на Руската федерация.

В рамките на днешния ден Путин ще направи специално обръщение към руския парламент и се очаква да разкрие какви са плановете на Москва, свързани с Крим. Русия вече предложи да бъде създадена международна група за помощ на Украйна, въпреки че този проект едва ли ще бъде приет от Запада.

Пазарните участници бяха в очакване на редовната среща на централните банкери на Фед. Заседанието започва във вторник, като очакванията са, че институцията ще продължи досегашния курс на паричната си политика и ще свие месечните си стимули с още 10 млрд. долара.

В Япония индексът Nikkei 225 добави 0,94% до 14 411,27 пункта, след като йената възобнови спада си спрямо долара. Въпреки това бенчмаркът все още е с 5 на сто надолу спрямо постигнатия на 7 март двумесечен максимум от 15 300 пункта.

Сред най-добре представилите се бе Mitsubishi Electric, която добави 3% след повишаването на годишния си дивидент до 17 йени.

Капитализацията на SoftBank се разшири с над 3 на сто след покачването от близо 5 на сто в предходната сесия.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се покачи с 0,51% до 5 344,56 пункта. По-рано през деня централната банка публикува протокола от последното си заседание от 4 март. Документът за пореден път разкри неблагоприятното отношение на институцията към силата на местната валута.

Въпреки това банкерите зададоха сравнително оптимистичен тон, що се касае до няколко от ключовите икономически показатели. Банката се надява, че дори и без допълнителни понижения на лихвите покупателната стойност на австралийския долар ще отстъпи, за да подпомогне местните износители.

"Спадът в обменния курс, отчетен до този момент, ще подпомогне постигането на балансиран растеж в икономиката. Въпреки това членовете отбелязаха, че курсът остава по-висок от историческите стандарти", се посочва в документа.

От институцията посочиха, че ако икономиката продължи да се развива според прогнозите, то най-разумният ход е запазването на стабилността на лихвените проценти.

На корпоративния фронт BHP Billiton се разшири с 1,7% , докато друг от добивните гиганти – Rio Tinto, отчете ръст от 1 на сто.

Спадове обаче инкасираха производителите на злато след понижението на цената на жълтия метал. Newcrest Mining изтри 7%, докато при Evolution Mining отстъплението достигна 6%.

В Китай Shanghai Composite добави скромните 0,08% до 2 025,20 пункта. Най-засегнат бе имотният сектор, след като цените на новите жилища нараснаха с 8,7% на годишна база през февруари. Месец по-рано разширението бе по-силно – с 9,6 на сто. Vanke изгуби над 2 на сто, а при China Merchants Property загубата достигна 3%.

Южнокорейските акции в индекса KOSPI продължиха възхода си във втора сесия, добавяйки 0,66% до 1 940,21 пункта.

Книжата на LG Electronics поскъпнаха с близо 4%, докато SK Hynix добави 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още