fallback

Азиатските борси не намериха единна посока

Търговията в Азия премина под знака на референдума за отцепването на Крим от Украйна

10:55 | 17.03.14 г.

Фондовите пазари в Азия започнаха новата седмица със смесени резултати на фона на продължаващото напрежение в Източна Европа. Търговията премина под знака на референдума в украинската област Крим, който показа желанието на местното население да се присъедини към Русия.

Според информации в руските медии 95,5% от населението на Крим е гласувало в полза на присъединяването към Руската федерация. От долната камара на руския парламента заявиха, че ще приемат законодателство, което да позволи на Крим да се присъедини към страната в "най-близко бъдеще".

Китайският бенчмарк Shanghai Composite прекоси отново границата от 2 000 пункта, затваряйки с ръст от 0,96% до 2 023,67 пункта.

Голямата икономическа новина от Поднебесната империя от уикенда бе разхлабването на контрола върху юана въпреки забавянето на китайската икономика. Считано от понеделник, китайските пари могат да се търгуват с дневно повишение или понижение до 2% спрямо щатския долар. Досега Китайската централна банка бе фиксирала максимално поскъпване или поевтиняване на валутата си спрямо зелените пари от 1 на сто на ден.

Облекчаването на рестрикциите дойде, след като икономическият растеж на Поднебесната империя удари 15-годишно дъно през 2013 г. Равнището от 7,6% постави гласно въпроса за необходимостта от пропазарни реформи в страната.

Японските акции спаднаха до едномесечно дъно за втора поредна сесия. Nikkei 225 изтри 0,35% до 14 277,67 пункта с оглед на възобновения спад на йената.

Капитализацията на SoftBank се увеличи с 5 на сто, след като китайският портал за електронна търговия Alibaba реши да реализира първично публично предлагане в САЩ.

Акциите на Nikon поевтиняваха с 1,6 на сто, след като компанията бе обвинена в продажба на фалшиви продукти в Китай.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 също затвори при едномесечно дъно за втора поредна сесия след спада от 2,7% в предходните пет сесии.

Leighton Holdings изтри 3,6%, след като мажоритарният акционер в компанията Hochtief предупреди за планирани съкращения на работни места.

В Южна Корея KOSPI постигна скромен растеж, благодарение на доброто представяне на автомобилния сектор. Индексът добави 0,40% до 1 927,53 пункта, воден от повишенията от по 3 на сто на Hyundai Motor и Kia Motors.

Meждувременно продължава търсенето на изгубения самолет на Malaysia Airlines. Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още