fallback

Nikkei 225 отстъпи с над 2% след поскъпването на йената

Южнокорейските акции също отчетоха силен спад въпреки подписаното споразумение за свободна търговия с Канада

12:16 | 12.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търгуваните на борсата в Токио акции отчетоха силно понижение в сряда, след като японската йена поскъпна в основните кръстосани курсове. Допълнителен натиск върху пазара приложиха и спадовете на Wall Street от предходните две сесии, съобщава CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се смъкна с 2,59% до 14 830,39 пункта, връщайки се за пореден път в последните седмици под ключовата граница от 15 000 пункта. Спадът дойде, след като йената се покачи до равнище от 102,8 за долар, което натежа върху акциите на износителите.

Автомобилопроизводителите Toyota Motor и Honda Motor потънаха с по 2 на сто. При Softbank и Fast Retailing загубите пък достигнаха съответно 4 на сто и 3%.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,17% до 1 997,69 пункта, въпреки че през голяма част от търговията бе на положителна територия.

Сред основните губещи бяха Petrochina и Sinopec, които потънаха съответно с 2,2 на сто и 5%.

Банковите акции бяха в центъра на вниманието, след като Китайската централна банка даде сигнали, че е готова да намали задължителните минимални резерви с цел подпомагане на икономическия растеж. Minsheng Bank и Merchants Bank добавиха по 1,3%.

Австралийските акции се смъкнаха за трета поредна сесия, губейки 0,55% до 5 384,20 пункта. Основните притеснения продължиха да бъдат свързани с икономиката на Китай.

Част от добивните компании отново имаха тежък ден. Капитализацията на Oz Minerals се сви с 2,5 на сто, докато PanAust изтри 4%. Въпреки това гигантите BHP Billiton и Rio Tinto добавиха по 0,2%.

В Южна Корея KOSPI изгуби 1,60% до триседмичното дъно от 1 932,54 пункта. И тук Китай – най-големият пазар за южнокорейския износ, бе в основата на спада.

"Пазарът все още трябва да се отърси от своите опасения за корпоративните дългове и сенчестото банкиране в Китай", заяви пред Ройтерс инвестиционният анализатор Чоу Уан.

Стоманопроизводителите и химическите компании бяха под натиск на фона на опасенията от забавяне в Китай. Lotte Chemical и Hyundai Steel завършиха с отстъпления от съответно 4,5 на сто и 3,6%.

Междувременно Южна Корея подписа споразумение за свободна търговия с Канада, което се очаква да подобри позициите на местните автомобилопроизводители в Северна Америка. Книжата на Kia Motors поскъпнаха леко с 0,5 на сто, след като в по-голяма част от сесията бяха на отрицателна територия.

Повече от Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още