fallback

Азиатските борси се завърнаха към растеж

Търговията в Токио премина под знака на решението на централната банка да остави без промяна стимулите си за икономиката

10:53 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия успяха да се завърнат на зелена територия след силните понижения в понеделник. Въпреки това покачванията бяха ограничения на фона на продължаващите опасения за забавяне на икономическия растеж в региона.

В Китай Shanghai Composite се завърна над 2 000 пункта, добавяйки 0,10% до 2 001,16 пункта.

Сред топ печелившите бяха имотните компании Vanke и Poly Real Estate, които добавиха съответно 5 на сто и 4,5%.

Инвеститорите бяха приятно изненадани от новината, че китайското правителство може да стартира пилотен тест на частни банки в регионите на Тиендзин, Шанхай, Джъдзян и Гуандун. Според Ройтерс това би била първата стъпка по отваряне на консервативния банков сектор в страната.

Японският Nikkei 225 добави 0,69% до 15 224,11 пункта. Търговията премина под знака на решението на местната централна банка да остави без изменение ултра гъвкавата си монетарна политика. Въпреки това анализатори прогнозираха допълнително облекчаване до края на годината, след като ефектите от покачването на данъка върху потреблението бъдат оценени.

Финансовата институция ще продължи да увеличава паричната база с 60-70 трлн. йени годишно, както бе предвидено през април миналата година. Целта е слагане на окончателен край на 15-годишната дефлационна спирала, която според някои експерти затруднява икономическия растеж.

"Японската икономика продължава да се възстановява умерено, като наскоро се наблюдаваше завишен ръст в търсенето преди повишението на данъка върху потреблението", се посочва в официалното изявление на банката, публикувано след края на заседанието.

Износителите се радваха на повишения, след като йената остана над нивото от 103 за един долар. Основен печеливш бе автомобилният производител Honda Motor, който разшири капитализацията си с 3 на сто.

Австралийските акции се покачиха леко в края на търговията. Бенчмаркът S&P ASX 200 добави 0,04% до 5 413,80 пункта, като в центъра на вниманието продължиха да бъдат компаниите от добивния сектор.

Капитализацията на BHP Billiton отстъпи с 0,6 на сто, докато Fortescue Metal завърши със спад от 1,9%.

"Катализаторът в момента е цената на желязната руда, като ние сме заседнали в дъното на 5-годишен цикъл. Тези акции вероятно има накъде още да отстъпват, но не прекалено много", отбеляза пред Дейл Гилъм, главен пазарен анализатор в Wealth В.

В Южна Корея KOSPI добави 0,48% до 1 963,87 пункта. По време на търговията измерителят докосна сесийно дъно от 1 951 пункта – най-ниското от 24 февруари насам.

Kia Motors добави 1,9% след силните спадове през последните сесии. Dongbu Steel и Hyundai Steel отстъпиха съответно с 3% и 0,5 на сто на фона притесненията за резкия спад в търсенето на стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още