fallback

Борсите в Азия не намериха единна посока

Пазарните участници останаха предпазливи в навечерието на Националния народен конгрес на Китай

11:00 | 04.03.14 г.

Азиатките фондови борси не намериха единна посока във вторник, но ограничиха силните си спадове от предходната търговия. Масовите разпродажби в първата сесия за месеца бяха стимулирани от политическата криза в Украйна.

Коментирайки бягството от риск в понеделник, стратегът в Silvercrest Asset Management Патрик Шованец заяви, че "геополитическото значение на Украйна е огромно, икономическото въздействие обаче не толкова".

"Мисля, че пазарите са малко по-подготвени от очакваното и имат отговор на икономическото въздействие, дори и ако нещата в Украйна се влошат", коментира експертът.

В Китай индексът Shanghai Composite отстъпи с 0,59% до 2 062,95 пункта. Инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на Националния народен конгрес на Китай, пише CNBC.

"В този момент има малка причина за хората да са твърде активни на пазара. Имаме напрегната ситуация в Украйна и срещи в Китай, от които се очакват конкретни политики", зави Джаксън Уон, вицепрезидент на Tanrich Securities.

Сред губещите бе Shandong Gold, чиято капитализация се сви с 2,4 на сто. Въпреки това конкурентът Zijin Mining добави 0,5 на сто, подпомогнат от поскъпването на благородните метали.

Поевтиняването на йената подпомогна японския бенчмарк Nikkei 225, който добави 0,47% до 14 721,48 пункта. Валутата се търгуваше за 101,8 спрямо зелените пари след близо двуседмичния максимум от 101,22 в предходната сесия.

Евтината йена стимулира експортно ориентираните дружества, като Panasonic се разшири с 2,3%, а Rakuten напредна с почти 3 на сто.

След отчитането на най-големия еднодневен спад в последния месец в понеделник S&P ASX 200 в Австралия постигна скромен ръст от 0,30% до 5 400,23 пункта. Търговията премина под знака на решението на местната централна банка да запази рекордно ниския си основен лихвен процент от 2,5 на сто.

Commonwealth Bank of Australia нарасна с 0,6 на сто, докато Australia and New Zealand Bank и Westpac се изкачиха съответно с 0,7% и 1 на сто.

Южнокорейските акции останаха под натиск на фона на кризата в Украйна. Бенчмаркът KOSPI затвърди най-резкия си еднодневен спад в последния месец от понеделник, смъквайки се с нови 0,54% до 1 954,11 пункта.

Сред губещите бе Hyundai Motor, който изтри 1,6 на сто след новината, че продажбите на автомобили в САЩ са намалели с 6,8% спрямо година по-рано.

Повече за ситуацията в Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още