fallback

Кризата в Украйна засегна и азиатските борси

Китайският бенчмарк Shanghai Composite единствен успя да излезе на зелено в края на първата търговия за март

10:51 | 03.03.14 г.

Водещите фондови пазари в Азия затвориха първата си сесия за новия месец с отстъпления, стимулирани от данните от Китай и продължаващите проблеми в Украйна. Въпреки неблагоприятната статистика от страната борсата в Шанхай бе единствената, която успя да постигне растеж, съобщава CNBC.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite добави 0,92% до 2 075,24 пункта въпреки данните за производството през февруари. Изготвяният от британската банка HSBC индекс на мениджърите по покупките за Поднебесната империя отстъпи до 48,5 пункта през миналия месец спрямо 49,5 пункта през януари. Pавнището е малко над публикуваната по-рано предварителна оценка от 48,3 пункта.

Добри постижения постигнаха компаниите от сектора на сигурността. Капитализацията на Beijing Aerospace Changfeng се покачи с 8 на сто, докато при Hafei Aviation ръстът достигна близо 4%.

Същевременно Украйна се мобилизира за война в неделя, след като руският президент Владимир Путин заплаши да провокира най-големия сблъсък между Москва и Запада след края на Студената война.

Въпреки това анализатори очакват въздействието за финансовите пазари от конфликта в Украйна да бъде относително краткотрайно.

"Ясно е, че виждаме риск за пазарите, но мисля, че по-големият въпрос е как ще се развият данните от САЩ, особено проучването на Инстутита за управление на доставките по-късно тази вечер и данните новите работни места по-късно тази седмица. Това са по-големи събития за движението на пазара", заяви стратегът в Westpac Джонатан Кавенаг.

В Токио японският бенчмарк Nikkei 225 удари 10-дневно дъно, смъквайки се с 1,27% до 14 652,23 пункта. Понижението дойде след укрепването на йената, която поскъпна до равнище от 101,3 за долар.

"В средносрочен план геополитическо напрежение в Украйна би трябвало да тежи върху съзнанието на хората. Занапред 14 000 пункта ще бъде относително дъно за Nikkei и ако той падне под това, ще бъде за много кратко време", отбеляза пред Ройтерс старши трейдър в чуждестранна брокерска компания, базирана в японската столица.

Поскъпването на йената очаквано засегна акциите на износителите. Гигантите в електрониката и автомобилостроението – Sony и Suzuki Motor, например изгубиха по над 1 на сто от капитализациите си.

Австралийският S&P/ASX 200 изтри 0,38% до 5 384,33 пункта. Гигантът в добивната промишленост BHP Billiton изгуби 2,6% след новината, че няма да отпусне дивидент на инвеститорите си. Спадове от по 1,5 на сто отчетоха и конкурентите Rio Tinto и Whitehaven Coal.

Песимизмът властваше и на борсата в Сеул, където KOSPI се сви с 0,77% до 1 964,69 пункта. Южнокорейският вон пък се смъкна до едноседмично дъно при 1 070 за долар спрямо зелените пари.

Сред големите губещи бяха Samsung Electronics и Posco, чиито капитализации отстъпиха с по близо 2 сто.

Повече пазарни новини от Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още