fallback

Спадът на производството в Китай натисна борсите в Азия

В Сеул капитализацията на Naver се сви с над 8% след новината за придобиването на WhatsApp oт Facebook

11:07 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-голямата част от азиатските фондови пазари затвориха търговията в четвъртък с понижения след поредните негативни данни за икономиката на Китай.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по доставките за Китай отстъпи до 48,3 пункта през февруари. Равнището е най-ниското в последните седем месеца, след като през януари бе постигнато ниво от 49,5 пункта.

По този начин февруари се превърна във втория пореден месец, в който китайската индустрия отчете спад. Анализаторите прогнозираха ниво от 49,5 пункта.

"Натрупването на дефлационен натиск означава, че базовата инерция за растеж на производството може да се отслаби. Ние вярваме, че управляващите в Пекин трябва да направят фина корекция на политиката си относно растежа, за да го запазят при стабилни темпове през следващите години", посочи икономистът за Китай в HSBC Xoнбин Чу.

Въпреки негативните данни от страната Shanghai Composite изгуби едва 0,18%, затваряйки при 2 138,78 пункта.

Най-големият губещ в региона бе японският индекс Nikkei 225, който изтри 2,15% до 14 449,18 пункта.

Икономическите данни показаха, че Япония е постигнала своя 19-ти пореден дефицит по текущата сметка през януари. Равнището се оказа най-високото в цялата история на островната страна.

Текущата сметка на Страната на изгряващото слънце разшири дефицита си до 2,79 трлн. йени спрямо 1,3 трлн. йени през декември, показа правителствен доклад.

Достигането на рекордния дефицит дойде вследствие на забавянето на ръста на износа до 9,5 на сто от 15,3% през декември. Експертите прогнозираха покачването на експорта да нарасне с 12,7%. Същевременно растежът на вноса достигна 25% в сравнение с 24,7% през последния месец на 2013 г.

Капитализацията на онлайн търговеца Rakuten се сви с над 4 на сто след официалното потвърждение на новината, че компанията ще закупи мобилното приложение за гласови съобщения Viber за 900 млн. долара в брой.

Книжата на Tokyo Electric Power поевтиняха с 2,3% след новината за изтичането на 100 куб. метра токсична вода от района на ядрената централа във Фукушима.

Силните финансови отчети повишиха скромно доверието на инвеститорите в Австралия. Индексът S&P ASX 200 добави 0,08% до 5 412,34 пункта, воден от ръст на Leighton Holdings със 7%. Компанията отчете 30 на сто скок в годишната си нетна печалба.

В Южна Корея Kospi KOSPI изтри 0,64% до едноседмичното дъно от 1 930,57 пункта.

Книжата на Naver поевтиняха с над 8 на сто след новината, че Facebook придобива приложението за мобилна комуникация WhatsApp. Инвеститорското доверие се отдръпна поради заплахата за засилване на конкуренцията в сектора.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още