fallback

Китай улесни правилата за създаването на нови компании

Управляващите в Пекин премахнаха изискването за минимален капитал, като мярката не засяга публичните компании и финансовите дружества

09:45 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Властите в Пекин улесниха правилата за кандидат-предприемачите, насочили се към създаването на нови компании в страната, съобщава MarketWatch. Мерките включват премахване на капиталовите изисквания и намаляване на бюрокрацията в опит да се даде по-голяма роля на частния сектор и да се стимулира икономическия растеж.

Бъдещите предприемачи вече няма да трябва да доказват, че притежават минимален размер на капитала, посочи в официално изявление на уебсайта си Държавният съвет на Китай.

Китайското правителство посочи още, че новите мерки влизат в сила незабавно. Властите ще преразгледат също така правилата за съществуващите дружества.

Досегашните регулаторни правила включват изискване дружествата с ограничена отговорност да представят капитал от 30 000 юана (5000 щатски долара). За акционерните дружества сумата пък е 5 млн. юана.

Новите мерки не засягат листнатите на фондовите борси в страната компании и няма да се прилагат по отношение на финансовите дружества, като банки и доверителни фондове.

Китайските управляващи нееднократно обещаха да дадат повече възможности на частния сектор, за да се осигури достатъчен икономически растеж и да се създадат нови работни места. Мерките целят гарантирането на социалната стабилност.

Правителството също така ще създаде черен списък на фирми и физически лица, които са били свързани с "анормални практики", вариращи от дребни административни нередности до сериозни престъпни посегателства.

Според последните информации от местната държавна администрация към момента в страната има 15,4 млн. фирми, като 73% от тях са малки частни компании.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още