fallback

Индия намали данъците върху колите и телефоните, за да стимулира растежа

Нашите цели са фискална консолидация, съживяване цикъла на растеж и повишаване на производството, посочиха от финансовото министерство на страната

11:30 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индийският финансов министър Чидамбарам Паланиапан понижи косвените данъци върху автомобилите и мобилните телефони в опит да даде тласък на икономическия растеж, съобщава BBC.

Чидамбарам оповести хода при представянето на междинния държавен бюджет в навечерието на изборите през тази година. В изявлението си той изрази загриженост за състоянието на производствения сектор и повишаващите се цени на храните.

Въпреки това Паланиапан допълни, че икономиката се стабилизира и че се наблюдават признаци за възстановяване.

"Нашите цели са фискална консолидация, съживяване цикъла на растеж и повишаване на производството", посочи министърът.

"Мога уверено да заявя, че фискалният дефицит намалява, дефицитът по текущата сметка е ограничен. Инфлацията се забавя и обменният курс е стабилен", отбеляза още той.

Необходимостта от междинен индийски бюджет дойде след забавянето на растежа и поредицата корупционни скандали през последните години. Изборите ще се проведат през май, като новото правителство ще представи пълния бюджет за следващата финансова година.

Третата по сила икономика в Азия бе ударена от разнообразни фактори, като висока инфлация, отслабване на валутата и спад на чуждестранните инвестиции. Негативен ефект оказа и забавянето в производствения сектор, чийто ръст отстъпи до под 5% в последните четири тримесечия.

В същото време анализатори насочват вниманието си и върху опасенията за фискалния дефицит на страната. Рейтинговите агенции дори заплашиха, че ще намалят рейтинга на страната, ако въпросът не бъде решен бързо

Финансовият министър посочи, че фискалният дефицит за финансовата година, приключваща на 31 март, ще остане на ниво от 4,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Равнището е под заложената цел от 4,8%, което според експерти е положително развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още