fallback

DBS: Турбуленцията в развиващия се свят ще е краткотрайна

В течение на годината развиващите се пазари ще се представят добре, заяви изпълнителният директор на най-голямата банка в Югоизточна Азия

12:23 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турбуленцията в развиващите се пазари, произтичаща от решението на Федералния резерв да свие леко мащабните си стимули, ще бъде краткотрайна, заяви изпълнителният директор на най-голямата банка в Югоизточна Азия.

По думите на ръководителя на DBS Пиюш Гупта влиянието на програмата за покупки на активи на Фед върху региона не е толкова високо, както мнозина смятат.

"Може да има някои краткосрочни сътресения, но в течение на годината мисля, че развиващите се пазари ще се представят добре", посочи пред CNBC експертът.

"Около 85% от третия кръг на количествените улеснения в САЩ се връщат обратно в хазната на Фед. Действителният приток на пари, които дойдоха към развиващите се пазари, не беше толкова значителен", отбеляза още той.

"Ако се вгледате в притока към взаимните фондове в Азия в последните 18 месеца, той не бе голям... Въздействието на това е пресилено", добави Гупта.

Последната значителна волатилност от началото на месеца засегна силно част от пазарите в региона. Според Пиюш Гупта най-уязвими са Индия и Индонезия, които по думите му са "близнаци" що се отнася до бюджетните дефицити и дефицитите по текущата сметка.

DBS публикува ръст от 6 на сто на печалбата през четвъртото тримесечие, благодарение на растежа на кредитирането. Нетна печалба за периода октомври-декември достигна 802 млн. сингапурски долара (634 млн. щатски долара) в сравнение с 760 млн. сингапурски долара година по-рано.

"Целият ни фокус е насочен към изграждането на разнообразни двигатели на растежа – банковите сделки, управлението на паричните средства, както и нашия потребителски бизнес са основните дейности", посочи експертът.

Според последните информации в местните медии DBS е в напреднали преговори за придобиването на част от азиатското подразделение на Societe Generale. Гупта обаче отказа коментар по темата.

Въпреки оптимистичните новини около компанията капитализацията на дружеството на борсата в Сингапур отстъпи с 0,30 на сто в петък.

Повече за капиталовите пазари вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още