fallback

Водещите индекси в Азия изпратиха седмицата с оптимизъм

Nikkei 225 почти навакса изгубеното през седмицата, след като доброто настроение на Wall Street се пренесе и в Азия

12:18 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на първата седмица на февруари на азиатските пазари най-много поскъпнаха японските акции. Оптимизмът на Wall Street от снощи, породен от по-добрите данни за подадените молби за помощи за безработни, изглежда възстанови доверието на пазарните участници в световен мащаб.

В петък водещият индекс в Страната на изгряващото слънце Nikkei 225 приключи с ръст от 2,17% до 14 462,41 пункта. Въпреки добрата новина той се оказа най-зле представещият се индекс в региона на седмична база, губейки 3% от стойността си за периода.

В Хонконг Hang Seng нарасна с процент до 21 636,85 пункта. В Австралия S&P ASX 200 финишира с повишение от 0,68% до 5 166,53 пункта. В Южна Корея KOSPI затвори с ръст в трета поредна сесия, като добави 0,77% до 1 922,59 пункта.

Борсовите измерители в Китай догонваха останалите заради празниците покрай Лунната нова година. Shanghai Composite се изкачи с 0,56% до 2 044,50 пункта. Ръстът обаче не бе значителен, имайки предвид незадоволителните икономически данни.

Секторът на услугите на Поднебесната империя забави своята активност през януари. PMI индексът, изготвян от HSBC, слезе до почти 2,5-годишно дъно – знак, че втората по големина икономика забавя оборотите.

Излишъкът по текущата сметка на Китай се сви минимално през 2013 г. За последното тримесечие обаче той нарасна. Също така валутните резерви на страната нарастват с 131 млрд. долара през периода спрямо прирастът им от 97,6 млрд. през третото тримесечие.

Филипинският бенчмарк PSE се изкачи с 1,63% до 6 011,14 пункта след новините, че централната банка остави лихвите без промяна. Гуверньорът на институцията пък увери, че това ще бъде така, докато инфлацията бъде управляема.

В Индия SENSEX приключи на едноседмичен връх, след като индексът се покачва с 0,12% до 20 334,15 пункта, но търговската сесия не е приключила. По-късно през деня правителството ще обяви официалната си прогноза за икономическия растеж на страната за 12-те месеца, приключващи на 31 март 2015 г.

На борсата в Токио книжата на Sony поскъпнаха с 4%. Вчера компанията обяви намерението си да преструктурира бизнеса си и да съкрати над 5 хил. души персонал.

Енергийните гиганти бяха сред най-печелившите. Акциите на Tokyo Electric Power поскъпнаха с 11%, а тези на Kansai Electric Power – с 6%.

Върху инвеститорското настроение повлияха и данните, които показаха, че миналата седмица японските инвеститори са ускорили темпото на продажби на чуждестранни облигации за пръв път от четири месеца. Това се счита за сигнал, че трейдърите вярват в глобалния икономически растеж въпреки разпродажбите на развиващите се пазари през последните седмици.

В Китай пък настроението влоши покачването на 7-дневния репо лихвен процент до 5,6%. В резултат на това акциите на банките поевтиняха. Minsheng Bank изгуби процент от капитализацията си, а Bank of China – 0,8%.

На борсата в Хонконг Lenovo увеличи пазарната си капитализация с 1,5%, след като борсовият оператор съобщи, че Google е закупил 5,9% от дяловия капитал на компанията. В абсолютно изражение сумата е 750 млн. долара.

В Австралия водещият индекс S&P ASX 200 удължи печалбите, след като централната банка повиши прогнозата си за ръст на БВП за 2014 г. и увери, че основният лихвен процент ще остане на 2,5 на сто за още дълго време.

Финансовите институции поведоха печелившите. Акциите на Westpac и Macquarie поскъпнаха с по 1% всяка.

Капитализацията на Aurora Oil and Gas скочи с 56%, след като стана ясно, че канадският производител на петрол Baytex Energy ще плати за австралийската компания 2,4 млрд. долара. Сделката се отрази позитивно и на други компании в сектора. Акциите на AWE поскъпнаха със 7%, а тези на Karoon Gas – с 6 на сто.

Компанията на Рупърт Мърдок News Corp. увеличи стойността на акциите си с 8,2 на сто, след като междинният отчет изненада приятно анализаторите.

На борсата в Сеул книжата на държавните енергийни компании Korea Electric Power и Korea Gas скочиха с 3 и 2 на сто, съответно, след като обявиха плановете си да изпълнят заръките на правителството компаниите с държавно участие да намалят своя дълг до 2017 г.

Акциите на Ssangyong Motor поскъпнаха с 1,3, след като компанията обяви, че ще пусне на пазара двигател, произведен съвместно с индийската Mahindra and Mahindra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още