fallback

Азиатските борси не намериха единна посока

Австралийските акции поскъпнаха с над 1% след оптимистичните икономически данни от страната

11:48 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия отчетоха разнопосочни резултати в края на търговията в четвъртък, въпреки че по-рано през деня австралийското правителство публикува серия от оптимистични доклади, които се очакваше да повлияят позитивно на региона.

Японските акции се колебаеха между ръстове и спадове, като в крайна сметка Nikkei 225 затвори с отстъпление от 0,18% до 14 155,12 пункта.

Книжата на Takeda Pharmaceutical спаднаха с почти 3 на сто след свиването на 9-месечната нетна печалба на групата. Акциите на Mazda Motor пък затвориха с поскъпване от 4% след ръста на оперативната печалба от 12,5%.

Акциите на Sony поскъпнаха с 1,5 на сто в навечерието на публикуването на финансовия отчет на дружество. Компанията неочаквано обяви, че ще отчете годишна загуба в размер на 1,1 млрд. долара и че ще съкрати още 5 000 свои служители.

В Сидни S&P ASX 200 прекъсна тридневната си негативна серия, добавяйки 1,20% до 5 131,40 пункта. Австралийският долар от своя страна удари най-високото си ниво за последните повече от три седмици след положителните икономически данни.

Изготвяният от National Australia Bank (NAB) индекс на доверието на бизнеса се покачи до 8 пункта през трите месеца до края на декември спрямо 3 пункта през предходното тримесечие. Основните положителни сигнали бизнесът е видял в по-високите цени на активите и по-ниските валута и лихви.

Същевременно търговският баланс на Австралия постигна излишък през декември, след като износът нарасна с 4% спрямо месец по-рано, докато темпът на растеж на вноса намаля.

Излишъкът във външната търговия на страната достигна 468 млн. щатски долара през последния месец на 2013 г., разширявайки се спрямо 83 млн. долара през ноември.

Друг правителствен доклад показа, че продажбите на дребно в страната са се повишили с 0,5% на месечна база през последния месец на 2013 г. след ръста от 0,7% през ноември. През периода октомври-декември търговията на дребно пък се е разширила с 0,9 на сто.

Акциите на веригата супермаркети Woolworths поскъпнаха с над 2% след публикуване на 6%-ен ръст в продажбите за първото полугодие. Капитализацията на хазартната компания Tabcorpinched пък се сви с 0,9 на сто въпреки отчитането на печалба от 2,3% за първата половина на 2013 г.

В Южна Корея Kospi се разшири с 0,88% до 1 907,89 пункта. Доверието на пазарните участници нарасна, след като чуждестранните нетни инвестиции в местни облигации се разшириха през януари за първи път в последната половин година. По-рано тази седмица пък стана ясно, че валутните резерви на страната са достигнали нов връх за седми пореден месец.

Най-голямата местна интернет търсачка Naver разшири капитализацията си с близо 8% след оптимистичната печалба за четвъртото тримесечие. Търсенето на книжата на Lotte Chemical също бе стимулирано след добрия финансов отчет за периода, като химическата компания добави 3%.

За пореден ден търговията в Шанхай остана затворена заради честването на Лунната нова година.

Повече за фондовите борси вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още