fallback

Рязък спад на борсите в Азия заради заплахата от свиване на стимулите в САЩ

Спадове отново отчетоха и голяма част от валутите на развиващите се пазари в региона

11:21 | 27.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари в Азия стартираха седмицата с резки понижения, тъй като развиващите се пазари останаха под натиск с оглед на страховете за затягане на паричната политика и условията за кредитиране в САЩ.

Инвеститорски настроенията продължиха тренда от края на миналата седмица, когато валутите на част от нововъзникващите пазари започнаха отстъпления преди заседанието на Федералния резерв. Песимизъм обхвана и борсите в САЩ, като и трите основни американски индекса затвориха със спадове от по над 1% в петък.

"Разпродажбите на валутите от развиващите се пазари не са причина за спадовете в Азия. Въпросът е дали тези разпродажби в Турция, Украйна и Аржентина ще имат ефект и върху други страни", коментира Кели То, пазарен стратег в IG.

Междувременно информация на Forbes показа, че Китайската народна банка е спряла банковите преводи в навечерието на предстоящото честване на Лунната нова година поради опасения от евентуална криза на ликвидността.

В Индонезия Jakarta Composite спадна с 2,5 на сто, докато рупията удари ново двуседмично дъно спрямо долара. Индийските акции от своя страна загубиха 1,7 на сто, а местната валута се смъкна до двумесечен минимум спрямо зелените пари.

В Тайланд бенчмаркът SET отстъпи с 2%, а батът се смъкна до ново едномесечно дъно в сравнение със зелените пари. Бунтовете в страната се засилиха в неделя, като в Банкок антиправителствени демонстранти продължиха с опитите си да осуетят изборите през следващата седмица.

Малайзийските акции паднаха с 1 на сто, докато рингитът удари ново четиригодишно дъно спрямо долара. Търговията във Филипините от своя страна приключи със спад от 1,6%, а местното песо докосна четиригодишен минимум срещу зелените пари.

В Япония Nikkei 225 затвори на ниво от 15 005,73 пункта при дневен спад от 2,51%. Йената за кратко удари нов 7-седмичен връх при 101,77 за долар в началото на търговията с оглед на засилването на глобалния интерес към рисковите активи.

Поевтиняването на японските пари постави под натиск книжата на големите износители като Panasonic, Sony и Sharp, които поевтиняха с по над 3 на сто.

Разочароващите данни също натежаха върху търговията в японската столица. Икономиката отчете рекорден търговски дефицит за 2013 г., стимулиран от по-слабата валута и по-високите разходи за внос на гориво.

В Китай Shanghai Composite отстъпи с 1,03% до 2 033,30 пункта. Акциите в Хонконг от своя страна отстъпиха до четиримесечно дъно от 21 976,10 пункта при дневен спад от 2,11%.

Южнокорейските акции също приключиха на червена територия, смъквайки се с 1,56% до 1 910,34 пункта. Вонът удари четиримесечно дъно, след като инвеститорите пренебрегнаха данни за потребителските настроения, които достигнаха най-високото си ниво в последните три години през януари.

Капитализацията на Hyundai Motor се сви с 2 на сто, докато при Samsung Electronics спадът бе с малко над 1%.

Пазарите в Австралия останаха затворени заради честването на официален празник.

Повече за данните от Япония вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още