fallback

Докладът на Световната банка върна оптимизма на азиатските борси

Освен Shanghai Composite всички основни индекси приключиха сесията с повишения

12:19 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В сряда водещите борсови индекси в Азия възстановиха изгубените позиции след разпродажбите в последните няколко сесии. Инвеститорите приеха положително прогнозата на Световната банка за световния икономически растеж.

Всички основни индекси приключиха сесията с повишения. В Китай данните на централната банка за растежа на кредитирането и паричното предлагане през декември не оправдаха очакванията на пазарните участници. Поради тази причина Shanghai Composite се смъкна с 0,17% до 2 023,35 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 2,51% към стойността си до 15 808,73 пункта. В Южна Корея KOSPI се покачи с 0,37% до 1 953,28 пункта. В Австралия S&P ASX 200 е нагоре с 0,64 на сто до 5 245,43 пункта. Hang Seng нарасна с 0,49% до 22 902 пункта.

В Индия инвеститорите останаха доволни от данните за инфлацията. През декември тя се е забавила до 5-месечно дъно от 6,1%. Основният индекс SENSEX се покачи с 1,19% до 21 284,03 пункта.

В последния си доклад СБ прогнозира, че глобалната икономика ще се разшири до 3,2% през 2014 г.

Nikkei 225 затвори при най-доброто си еднодневно представяне от четири месеца насам, след като йената възобнови низходящия си тренд.

Акциите на Japan Airlines поскъпнаха с 1,3% въпреки новините, че е трябвало един от самолетите й Boeing 787 Dreamliner да бъде приземен принудително.

Toshiba прибави 4,5 на сто към пазарната си капитализация, след като се съгласи да закупи 60% от джойнт венчъра NuGen UK между GDF Suez и испанската Iberdrola.

Книжата на Shandong Gold и Baotou Steel поевтиняха с по 3 на сто заради по-ниските цени на металите на стоковите пазари.

Най-големият мобилен оператор в света China Mobile изгуби 1% от стойността на ценните си книжа, въпреки че главният изпълнителен директор на Apple се изказа ласкаво за компанията. Според него сделката между технологичния гигант и китайския телеком е била повратен момент.

На борсите в Австралия акциите на банковите институции поскъпнаха най-много. Причината бе, че кредитната агенция Fitch Ratings запази стабилната си перспектива за сектора през тази година. Всека една от „Големите четири“ банки прибави по 0,5 и 0,6 на сто към пазарната си капитализация.

Акциите на Oz Minerals поскъпнаха с 14% въпреки острия спад на обработката на злато и сребро през 2013 г. Книжата на Fortescue Metals пък поскъпнаха с 3 на сто, след като компанията съобщи, че ще ускори плащанията по облигациите си.

В Южна Корея технологичният сектор се представи най-добре. Акциите на LG Electronics и на LG Display поскъпнаха с 2,5 на сто.

Повече за пазара в Китай може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още