fallback

Китайските акции не са толкова подценени, колкото изглеждат

Привлекателното Р/Е на индексите се дължи на голямото тегло на финансовите акции, както и на държавните компании

15:42 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател

Ниските оценки на китайските акции може и да изглеждат апетитни за спекулантите, но по-внимателният поглед показва, че пазарът може да не е толкова евтин, колкото изглежда, пише Лесли Шафер за CNBC. Разбира се, пазарните оценки в Китай остават привлекателни, като според Nomura местняит пазар се търгува с най-голям дискаунт в Азия. Китайските акции се търгуват при Р/Е (очаквана цена / печалба) от 8,6 пъти – 28% под дългосрочната си средна стойност от 12. Според други обаче, макар широкият пазар да изглежда атрактивен на пръв поглед, нещата всъщност не изглеждат толкова добре. „Китайският пазар може да е значително по-скъп, отколкото го представя коефициентът Р/Е“, посочват от HSBC. Съотношението цена/печалба за индексите е повлияно от голямото тегло в тях на финансовия сектор, което възлиза на 40%. Без банките Р/Е на пазара е малко под 12. Разликата е още по-голяма, ако се разделят частните и държавните компании. Според HSBC частните имат Р/Е от 25 пъти, докато при държавните то е само около 10 пъти.

Банката понижи препоръката си за китайските акции от „неутрално“ до „подпазарно“ тегло заради лоша перспектива за печалбите. „Очакваният растеж за 2014 г. от 9,3% изглежда приемлив, но рискът от постигането му е необичайно висок.“ Освен това икономическите реформи на Пекин може значително да повлияят оценката за печалбите в някои сектори като енергийния, комуналния и обществения.

Nomura също има причини да се съмнява, че оценките на китайските акции могат да се повишат, като предвижда индексът MSCI China да запази нивата си през тази година. Банката очаква местните акции да претърпят леко повишение на коефициентите, ако макроикономическата обстановка остане стабилна през първото тримесечие, но трендът може да се обърне до средата на годината. От Standard Chartered също не очакват оценките на китайските акции да нараснат скоро. CIMB  очаква 20% ръст на акциите през 2014 г. – най-високият в региона, но в краткосрочен план пазарът може да задържи позиции или дори да спадне заради затегнатата ликвидност и ограниченията в имотния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още