fallback

Болката на Сингапур - недостигът на работна сила

Опитите на страната да намали зависимостта си от евтина работна ръка от чужбина и да увеличи производителността се оказват пречката пред производителите

14:04 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Собственикът на Alcotec Precision Engineering Pte. Колин Куа е отказал почти една трета от поръчките на своите клиенти през миналата година заради недостиг на кадри. Тази година дори може да бъде по-трудна за трудовия пазар на Сингапур, пише Bloomberg.

„Може да стане и по-зле. Единственото решение ще бъде, ако изтеглим дейността си в други страни“, обезпокоен е Куа, който трябваше да намали наполовина чуждестранните работници, произвеждащи полупроводници в Alcotec, след като правителството смята да затегне още изискванията за чуждите работници. „Не смеем да търсим повече поръчки, защото работната сила не е достатъчна“.

Опитите на азиатската държава да намали зависимостта си от евтина работна ръка от чужбина и да увеличи производителността се оказват пречката пред производителите като Куа да осъществяват дейност на острова. Страната, намираща се в Югоизточна Азия, може да реализира загуби, след като се очаква търсенето от чужбина да се увеличи през новата година и след като възстановяването на Европа и САЩ бе причината Международният валутен фонд да заяви, че ще повиши прогнозата си за растежа на световната икономика.

През последните четири години министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун призова компаниите да произвеждат повече с по-малко работници, тъй като населението на островната страна застарява, а гражданите недоволстват при наличието на чужденци в страната.

Въздействието на тези политики, като се започне от по-високите такси за трудещите се от чужбина и се стигне до по-строги ограничения за тях в някои сектори, може да се увеличи през 2014 г., тъй като икономиката губи част от производствения си капацитет, заради който износът нарасна, а растежът се ускори.

През февруари правителството на Сингапур заяви, че за четвърта поредна година ще затегне правилата за компаниите, наемащи чуждестранни работници. Следващият кръг от мерки трябва да влезе в сила от 1 юли 2014 г.

Износът на Сингапур се сви през девет от 11-те месеца на миналата година, за които има данни, пише още Bloomberg. Страната се представя по-зле от страни като Северна Корея и Малайзия, например. През четвъртото тримесечие промишленото производство се сви спрямо предишните три месеца. За последните две години секторът расте само с 60% от капацитета на сектора на услугите на фона на желанието на компаниите да разширяват своята дейност.

За третото тримесечие на 2013 г. делът на производството възлиза на 19,9% от брутния вътрешен продукт на Сингапур, като се понижава от отчетените почти 21% за същия период на предходните две години. Делът му през 2005 г. е 27,3%, показват данните на Bloomberg.

Икономиката, която расте средно с 6,4% на година през последните три десетилетия, се разшири с 3,7% през 2013 г. Правителството очаква растежът да бъде от 2 до 4 на сто през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още