fallback

Чичото на Ким Чен Ун бе екзекутиран заради опит за преврат

Публичното обявяване на екзекуцията на доскоро смятания за втори по влияние в Северна Корея може би е опит на режима за сплашване

10:41 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил екзекутиран заради опит за сваляне на държавната власт, съобщава CNN.

„Предателят Джан Сон Тхек е екзекутиран“ - с това заглавие държавната информационна агенция в страната обяви новината за екзекуцията на човека, който доскоро беше смятан за втората най-влиятелна личност в КНДР.

Военният съд твърди, че всички престъпления, извършени от обвиняемия, са били доказани. Самата екзекуция е извършена на 12 декември.

В материала на KCNA Тхек е описан като „жалка човешка измет“ и „по-лош от куче“, тъй като е предал своята партия и своя лидер.

„Следя Северна Корея от 20 години и не си спомням някога да е имало публично обявяване на екзекуцията на високопоставен лидер. Може да се чуят слухове за това, но този театрален арест по-рано тази седмица и екзекуцията са безпрецедентни“, посочва Маркъс Ноланд, старши научен сътрудник в Института за международна икономика Питърсън. Според него режимът се опитва да сплаши някого, който може да има независими идеи или таи някакви амбиции.

Новината за екзекуцията се появи само ден, след като чичото на Ким Чен Ун беше отстранен от военния си пост. Той е бил женен за лелята на севернокорейския лидер и е служил като заместник-председател на върховния военен орган в Северна Корея.

Обвинението срещу него е в опит за сваляне на държавната власт, а преди това се говореше и за корупция, развратно поведение, контрареволюционна дейност и употреба на наркотици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още