fallback

Борсите в Азия затвориха с понижения след сделката във Вашингтон

Търговията в Китай бе под натиск заради неизвестността около Централната икономическа конференция на правителството в Пекин

11:47 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските капиталови пазари отчетоха отстъпления в сряда въпреки позитивната новина за постигнатото бюджетно споразумение в САЩ.

По-рано през сесията демократите и републиканците постигнаха споразумение за намаляване на автоматичните съкращения на разходите. Сделката ще осигури на федералното правителство финансиране за следващите две години и ще намали държавния дефицит с 23 млрд. долара.

"В резултат на сделката, американските фискални проблеми ще тежат по-малко на инвеститорите през следващата година. В краткосрочен план фискалното облекчаване също така ще продължи да стимулира икономическия растеж в САЩ. Това спомага за доверието, че американската икономика ще нарасне с 3 на сто през следващата година", заяви Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

В Китай Shanghai Composite затвори със спад от 1,49% до 2 204,17 пункта – най-ниското ниво в последните две седмици. Инвеститорите продължиха да очакват новини от Централната икономическа конференция на правителството в Пекин, която започна във вторник.

Производителите на въглища бяха сред основните губещи по време на търговията с оглед очакванията за затягане на контрола върху замърсяването на въздуха. China Shenua, Yanzhou Coal и Datong Coal отчетоха спадове от по 2 на сто.

Хонконгският Hang Seng изгуби 1,71% до 23 338,24 пункта. Сред основните губещи бе HSBC, чиято капитализация се смъкна с 1 на сто. Спадът дойде, след като банката продаде на испанския кредитор Santander 8-процентния си дял в Bank of Shanghai за 470 млн. евро.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отново отстъпи, макар и по-ограничено. Индексът изтри 0,62% до 15 515,06 пункта, след като по-силната йена постави под натиск търсенето на книжата на експортно ориентираните дружества.

По-рано през сесията стана ясно, че поръчките на основни машини в Япония са нараснали леко през октомври. Новината бе възприета като сигнал към пазарите, че производството може и да се забави през следващите месеци въпреки политиките на стимулиране.

Правителствените данни показаха, че поръчките на машини (без кораби) са се повишили с 0,6% на месечна база през октомври след спада с 2,1% през септември.

От японската държавна статистическа служба отбелязаха, че очакват спад на поръчките за цялото трето тримесечие от 2,1 на сто.

Поръчките на основни машини са разглеждани от експертите като основен фактор за икономическия растеж, тъй като компаниите покачват инвестиционните нива в очакване на по-голямо търсене.

В Сидни австралийският S&P ASX 200 затвори на най-ниското си ниво от 29 август. Бенчмаркът отстъпи с 0,76% до 5 104,25 пункта.

Книжата на третия най-голям производител на мед в страната – Oz Minerals, поевтиняха с 14% след новината за проблеми с добива в южните части на Австралия.

Повече за Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още