fallback

Южна Корея отчете 3,3% растеж през третото тримесечие на годишна база

Страната сключи търговско споразумение с Австралия, което открива възможности пред износителите от промишлеността

17:56 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Днес централна банка на Южна Корея обяви, че икономиката на страната се е разширила с 3,3% през третото тримесечие на годишна база, отбелязвайки най-голям растеж от четвъртото тримесечие на 2011 г. На тримесечна база растежът запази изражението си от периода април-юни – 1,1%. Основен принос за добрите резултати имат инвестициите в строителството и капиталовите разходи, които компенсираха слабия износ. Същевременно Австралия и Южна Корея сключиха търговско споразумение, което да увеличи стокообмена между двете страни. Преди да влезе в сила, обаче, договорът трябва да бъде одобрен от двете правителства.

Южна Корея е третия най-голям пазар за износа на Австралия и четвъртият ѝ основен търговски партньор, и ядрото на сделката е премахването на митата върху ключови за австралийския износ стоки, като земеделски продукти, енергия и суровини. Южна Корея е и един от най-големите купувачи на говеждо месо от родината на кенгурутата. Именно този сектор може да се окаже най-печеливш от споразумението, тъй като Южна Корея подписа договор за свободна търговия със САЩ през 2011 г., който значително намали митата и съответно цените на американското говеждо, оскъпявайки австралийското.

Съгласно споразумението южнокорейските мита за австралийско говеждо ще бъдат премахнати за следващите 15 години. „Без сделката разликата между американското и австралийското говеждо щеше да е 8%, а сега ще бъде около 5%“, каза изпълнителният директор на Националната асоциация на фермерите в Австралия Мат Линегар.

Търговският баланс между двете държави е бил 32 млрд. австралийски долара (29 млрд. американски) през 2012 г. „Сделката ще генерира 5 млрд. австралийски долара между 2015 и 2030 г. и по около 650 млн. долара годишно след 15 години“, каза министър председателят на Австралия Тони Абът. Той добави, че ползите от нея „мигновено ще започнат да се усещат и ще се радват на дълъг живот“. От друга страна споразумението ще предостави възможност на южнокорейски фирми, най-вече от промишления сектор, да засилят присъствието си в Австралия. Това ще бъде добре дошло за южнокорейската икономика, която, въпреки че отбеляза почти двегодишен връх в растежа си през третото тримесечие, продължава да страда от слаб износ.

По думите на генералния директор на статистическия отдел към централната банка, икономическото възстановяване в страната е неравномерно. Големите компании, начело със Samsung Electronics и Hyundai Motor, се представят на ниво, но малките фирми изостават. Търговското споразумение би могло да осигури ниша на фирмите в по-слабо развитите отрасли, които да наваксат и така да намалят дисбаланса в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още