fallback

Новините за нови IPO-та притесниха инвеститорите в Азия

Данните за производствената активност в Китай останаха на заден план

11:42 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първата търговска сесия за последния месец на годината водещите индекси в Азия ограничиха загубите при волатилна търговия, в която имаше спадове дори от 1,6% заради новините, че Китай ще реформира първичните публични предлагания. Данните за производствената активност в Поденебесната империя останаха на заден план, пише CNBC.

Инвеститорите очакват с внимание ключови данни за най-голямата икономика в света – данните за БВП на САЩ, проучванията на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management), както и информацията за помощите за безработни, които ще бъдат публикувани в петък. Във фокуса на пазарните участници са и централните банки.

В Китай Shanghai Composite приключи сесията в понеделник със спад от 0,59% до 2207,37 пункта заради новините, че Пекин ще позволи нови първични публични предлагания през 2014 г. след замразяването на процедурите в последната година. Експертите коментират, че този ход може да предизвика пренасищане на пазара на акции и изтичане на ликвидност от вече съществуващите. Проблем е, че за този период стотици компании са подали заявления за излизане на борсата, а разглеждането им може да отнеме години.

Въпреки това брокерите останаха доволни, защото повече IPO-та означават разширяване на бизнеса. Акциите на China Merchants Securities поскъпнаха и достигнаха дневния лимит от 10%, а тези на Haitong и Citic Securities покачиха стойността си с по 5% всяка.

В Япония Nikkei 225 затвори с минимално понижение от 0,04 на сто до 15655,07 пункта. В Хонконг Hand Seng се повиши с 0,66% до 24038,55 пункта. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се сви с 0,76% до 5279,52 пункта. Южнокорейският KOSPI отстъпи с 0,69% до 2030,78 пункта.

Във фокуса на инвеститорите от Страната на изгряващото слънце бяха акциите на компаниите за потребителска електроника заради данните за приходите им от продажби в дните около Черния петък. Книжата на Sony поскъпнаха с 1,6%, тези на Nintendo – с 0,1 на сто, а тези на Nikon поевтиняха с 0,8%.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода пък увери, че целта за 2% инфлация ще бъде изпълнена.

Пазарните участници в Австралия днес бяха предпазливи в навечерието на предстоящото в сряда решение на Австралийската централна банка дали да промени основния лихвен процент или не. Колебанието на инвестоторите дали да извършат сделки понижи водещия индекс S&P ASX 200 до най-ниското ниво от 16 октомври насам.

„Очакванията за орязване на лихвата с 0,25 пр. п. са близки до нулата и най-вероятно няма да се променят в следващите 12 седмици. Това, което ще следим, е дали централните банкери ще продължават да бутат курса на австралийския долар надолу“, коментира за CNBC пазарният стратег в IG Евън Лукас.

Книжата на GrainCorp поевтиняха с над 3%, след като изпълнителният директор на компанията се оттегли от поста си само дни, след като правителството на страната охвърли неочаквано офертата за поглъщане на Archer Daniels Midland на стойност 2,55 млрд. долара.

В Южна Корея борсовите участници реагираха различно на икономическите данни. През ноември производствената активност се покачи до 6-месечен връх, докато инфлацията остана под 1% за трети пореден месец.

Сред губещите са Hyundai Heavy Industries и Daewoo Shipbuilding, които изтриха съответно 2 и 3,4 на сто от пазарните си капитализации.

Повече за капиталовите разходи в Япония може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още