fallback

Китай трудно ще намали зависимостта си от инвестициите и износа

Това може да отнеме 3-5 години, тъй като нормата на спестявания е висока, което потиска потреблението, посочва икономист

11:51 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай може да не успее да преустанови зависимостта си от инвестициите и износа през следващите три до пет години въпреки плановете за икономическо преструктуриране, смята съветникът към местната централна банка Сонг Гуоцин, съобщава MarketWatch. Говорейки на финансов семинар той посочва, че високата норма на спестявания в Китай осуетява усилията на правителството да подпомогне вътрешното потребление и да ограничи ролята на износа и инвестициите като двигатели на растежа. „В близък план – три до пет години – ще бъде трудно за Китай да преструктурира своята икономика заради високата норма на спестявания“, изтъква икономистът, който е и академичен член на комисията за монетарна политика на централната банка. „Това означава, че страната ще трябва да разчита основно на инвестициите.“

Високата норма на спестявания в Китай отчасти се дължи на застаряващото население, съчетано с липсата на стабилна мрежа за социална сигурност, отбелязва икономистът. Сонг добавя, че цените на имотите в страната могат да изпитат натиск за понижаване, след като политиците търсят начини да разширят данъчното облагане в сектора.

Недвижимите имоти бяха популярна дестинация за много местни инвеститори, като секторът играеше важна роля в икономическия растеж през последните години.

Засега пробните програми за данъчно облагане на имотите бяха изработени внимателно, за да не обезкуражат купувачите на жилища, особено тези в ниския до умерен ценови сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още