fallback

Силни ръстове на борсите в Азия след изявлението на Джанет Йелън

Японският индекс Nikkei 225 премина психологическата граница от 15 000 пункта за пръв път от шест месеца

12:08 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции приключиха втора поредна сесия с повишения. Инвеститорите приветстваха с одобрение изявлението на заместник-председателя на Федералният резерв на САЩ Джанет Йелън, която снощи каза, че ще запази курса на паричната политика на централната банка.

„Йелън каза, че е важно да не се оттеглят стимулите прекалено рано и че съществуват опасности от приключването на програмата за количествени улеснения твърде скоро. Ето защо е ясно, че ще тя ще каже „не“ на намаляването на обема на стимулите през декември. Въпреки че решението през декември няма да е нейно, а на Бернанке“, сподели пред CNBC управляващият директор на BK Asset Management Кати Лиен.

Японският индекс Nikkei 225 премина психологическата граница от 15 000 пункта за пръв път от 23 май и приключи седмицата на 15 165,92 пункта с ръст от 1,95% за деня. Hang Seng се повиши с 1,69% до 23 032,15 пункта. В Австралия S&P ASX 200 финишира при ръст от 0,86% до 5 401,67 пункта.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite се изкачи с 1,69% до 2 135,83 пункта. Южнокорейският KOSPI увеличи капитализацията си с 1,94% до 2 005,64 пункта.

Коментарите на японския финансов министър Таро Асо подкрепиха печалбите. Той каза, че е важно страната да продължи да използва валутните интервенции като политически инструмент – знак, че правителството ще предприеме действия срещу всяко хипотетично поскъпване на йената.

Банките бяха на фокус в днешната сесия в Страната на изгряващото слънце. Акциите на Sumitomo Mitsui Financial приключиха с ръст от 3%, а тези на Mitsubishi UFJ и Mizuho поскъпнаха с 2% всяка, след като финансовите институции отчетоха силен ръст на печалбите си за второто фискално тримесечие.

Книжата на Sony се изкачиха с 3,3 на сто в навечерието на пускането на пазара на своята конзола PlayStation 4.

Информацията, че ще бъде публикувана актуализирана версия на комюникето от Третия пленум на Китайската комунистическа партия, съживи надеждите, че пазарните участници ще получат по-ясна представа за планираните правителствени реформи и изпратиха Shanghai Composite до едноседмичен връх.

По-рано тази седмица индексът се свлече до тримесечно дъно след разочарованието от липса на конкретни детайли след събранието на лидерите на Компартията.

Акциите на финансовите компании поскъпнаха най-много след няколкото поредни сесии на понижения. Тези на China Merchants Bank и на Haitong Securities скочиха със 7% всяка.

Южнокорейският индекс KOSPI приключи петъчната сесия над 2 000 пункта за пръв път от седмица насам.

За това допринесоха Samsung Electronics, чиито акции поскъпнаха с 2,7%, и Hyundai Motor с повишение от 2,5 на сто. Технологичният гигант е задминал Apple по продажби на смартфони през третото тримесечие.

И в Австралия финансовите институции се радваха на вниманието на инвеститорите. Australia and New Zealand Banking, National Australia Bank, Westpac и Macquarie прибавиха по процент към пазарната си капитализация.

Книжата на Paladin Energy добавиха 1,2% към стойността си след оповестен 13-процентен ръст на приходите за тримесечието.

Повече за изявлението на Йелън вижте в материала на Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още