fallback

Nikkei добави над 2% въпреки притеснителните данни за БВП

Изказване на японския финансов министър изпрати йената на най-ниското ѝ ниво спрямо долара в последните два месеца

12:52 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японските акции поскъпнаха значително по време на търговията в четвъртък благодарение на по-слабата йена, съобщава CNBC. Ръстът дойде въпреки публикуваните по-рано през деня слаби икономически данни от страната за третото тримесечие.

Основният борсов индекс в Япония Nikkei 225 затвори на най-високото си ниво в последната половин година, покачвайки се с 2,12% до 14 876,41 пункта.

Ръстът бе допълнително стимулиран от изказването на финансовият министър Таро Асо, който подчерта значението на валутната намеса. Речта му изпрати USD/JPY до близо двумесечен връх от 99,80.

По-рано през деня стана ясно, че японската икономика e нараснала с най-бавния си тримесечен темп през настоящата година, изпращайки негативен сигнал към пазарите относно дългосрочната ефикасност на агресивните реформи, провеждани от правителството на Шиндзо Абе.

Брутния вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,5% през трите месеца до края на септември след разширяването с 0,9% през предходното тримесечие. Въпреки значителното отстъпление резултатът надхвърли леко пазарните очаквания за покачване с 0,4 на сто.

Измерена на годишна база, японската икономика се е разширила с 1,9%, или два пъти по-малко спрямо предходното тримесечие. И тук все пак резултатът надхвърли прогнозите на експертите за ръст от 1,7 на сто.

След като пое премиерския пост през декември 2012 г., Абе започна мащабен план за реформиране на третата по големина икономика в света. Стратегията, включваща смекчаване на паричната политика, прилагане на финансови стимули и структурни реформи, цели изкарването на икономиката от близо 15-годишния дефлационен курс.

В Сеул южнокорейският бенчмарк Kospi отскочи от достигнатото през предходната сесия двумесечно дъно, след като централната банка остави без изменения основния си лихвен процент на ниво от 2,5%. От институцията обявиха, че националната икономика ще постигне устойчива тенденция на възстановяване, а очакваната инфлация за момента ще остане ниска.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,3% след понижението от 2,5 на сто в предходната търговия.

Австралийският S&P ASX 200 се върна към растеж, покачвайки се с 0,68% до 5 355,40 пункта. Ръстът бе постигнат благодарение на силните печалби в банковия сектор. Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking и Westpac добавиха по над 1% след отстъпленията в предходната сесия.

В Китай Shanghai Composite се покачи до 2 100,51 пункта, добавяйки 0,60%. Търговията в Хонконг пък приключи с ръст от 0,82% до 22 649,15 пункта.

Пазарните участници останаха фокусирани основно към предстоящото днес изслушване на кандидата за нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Началото на свидетелството ѝ пред Сената във Вашингтон е насрочено за 17:00 часа българско време.

Късно в сряда настоящият председател на щатската централна банка Бен Бернанке заяви, че прозрачността е ключът към ефективността на Федералния резерв на САЩ.

"Един отворен Фед, по мое мнение, ще е едновременно по-ефективна и по-демократична легитимна институция", отбеляза централният банкер.

По думите му 100-годишнината на банката е добра възможност "да се образоват младите хора за Фед и важната му роля за насърчаване на стабилната икономика и стабилната финансова система". Той базира тезата си на дългогодишния си опит като преподавател, какъвто бе преди да заеме поста председател на финансовата институция.

"Повишаването на прозрачността на Фед, откритостта и отчетността са едни от основните ми приоритети като председател", допълни още той.

Повече за продължаващия тайфун в Азия може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още