fallback

Азиатските индекси очакват решенията на световните централни банки

Единствено японският индекс Nikkei се открои сред водещите на континента

12:13 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В сряда японският индекс Nikkei 225 се представи най-добре сред водещите борсови индекси в Азия. Инвеститорите останаха предпазливи, очаквайки да разберат бъдещите намерения на световните централни банки, пише CNBC.

Nikkei се покачи с 0,79% до 14337,31 пункта. Единствен австралийският бенчмарк S&P ASX 200 го последва, като записа минимално повишение от 0,03% до 5433,81 пункта.

Южнокорейският KOSPI приключи сесията в сряда с леко понижение от 0,01% до 2013,67 пункта, докато китайският Shanghai Composite се свлече с 0,82% до 2139,61 пункта. Hang Seng също остана почти без промяна, като той отстъпи с 0,01% до 23036,94 пункта.

„При липса на първостепенно важни данни днес, най-вероятно пазарът ще запази своя предпазлив тон до ключовите събития, които предстоят до края на седмицата: срещата на Европейската централна банка, данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие и за заетостта през октомври“, сподели икономистът от Credit Agricolе Дариуш Ковалчук.

Вчера Европейската комисия (ЕК) сподели своите очаквания за  икономиката на еврозоната. ЕК прогнозира тя да се свие с 0,4% през тази година, но да се разшири с 1,1% през 2014 г. Мрачните прогнози повишиха очакванията на анализаторите, че ЕЦБ ще понижи основния си лихвен процент на предстоящата среща в четвъртък.

Данните за БВП на САЩ за третото тримесечие също ще бъдат публикувани в четвъртък, а информацията за заетостта в страната за октомври ще бъдат оповестени в петък.

Във вторник пък излязоха по-добри от очакваните данни за състоянието на сектора на услугите в САЩ. Те подсилиха съмненията, че Федералният резерв може да намали обема на паричните си стимули и снощи прекъснаха двудневната печеливша серия на Wall Streеt.

В Тайван акциите на производителя на персонални компютри Acer се сринаха до 12-годишно дъно, след като компанията обяви, че ще назначи нов изпълнителен директор на фона на лошите новини за тримесечната загуба и планираните съкращения на персонала.

Toyota отчете 70% ръст на печалбата за третото тримесечие, а акциите й поскъпнаха с 0,47% днес. Компанията увеличи и прогнозната си за печалбата за фискалната година до почти рекордно ниво.

Повече за Toyota научете от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Книжата на Nissan Motor прибавиха 2,79% към стойността си, след като вчера изгубиха 10 на сто.

Междувременно японските централни банкери изразиха опасенията си относно потенциалите последици от промяната на паричната политика на САЩ по време на срещата си в началото на октомври.

Китайският Shanghai Composite изтри печалбите от ранната търговия и приключи при едноседмично дъно в навечерието на Пленума на Комунистическата партия и данните за търговията, които трябва да излязат в петък.

Автомобилните производители натежаха на индекса, като SAIC Motor поведе губещите с понижение от 3,3%, защото властите в Пекин заявиха, че през следващата година могат да орежат квотите за покупка на нов автомобил с близо 40%, за да намалят замърсяването и вредните емисии, причинявани от автомобилите.

Поскъпването на акциите на производителите на петрол не успя да компенсира загубите. Пазарната капитализация на Guanghui Energy, Sinopec и Petrochina се увеличи съответно с 4,6%, 2% и 1,3%.

Австралия отчете по-нисък търговски дефицит през септември – 284 млн. долара, което е по-малко в сравнение с очакваните 450 млн. долара, а акциите на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 1,2 на сто.

Книжата на Samsung Electronics изгубиха 2,3% от стойността си. Hyundai Motor се изкачи с 2,2 на сто, а Кia Motors с над 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още