fallback

Азия е изправена пред криза на кокосовите палми

Регионът произвежда около 85 на сто от световното количество от стоката

11:28 | 04.11.13 г.

Азиaтските кокосови палми, които са традиционен пейзаж от Филипините до Индия, са изправени пред криза на продуктивността. Ограничаването на реколтата ще засегне мнозина, тъй като растенията са източник на прехрана и доходи за милиони.

Дърветата, много от които са били засадени в последните години, вече не дават достатъчно количество продукцията, което да задоволи нарастващото търсене в световен мащаб, показва проучване на базираната в Рим Организация по прехрана и земеделие (ОПЗ).

“Има спешна нужда от презасаждане и подмладяване“, заяви Хироюки Конума, регионален представител за Азия и Тихия океан в ОПЗ, която е в състава на ООН.

Казусът с производителността на кокосовите дървета е сериозен проблем за селските райони в Азиатско-тихоокеанския регион. Там се произвежда около 85 на сто от световното количество от стоката, която се използва за храна, гориво и в козметичната промишленост.

Във Филипините – една от най-големите страни производителки на кокосово масло, един на всеки пет души зависи от реколтата, сочат данните на Asian and Pacific Coconut Community. Базираната в Джакарта организация прогнозира, че реколтата може да се повиши благодарение на милионите дребни производители.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още