fallback

Индийската фондова борса достигна рекордно високи стойности

Анализатори обаче имат съмнения дали растежът е устойчив

13:23 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основният борсов индекс в Индия Sensex достигна рекордно високо ниво поради повишаването на притока на чужди капитали, съобщава BBC.

Индексът достигна 21 293 пункта в ранната търговия в петък, надминавайки предишния си връх от 21 206 пункта по време на бума на фондовия пазар през 2008 г. Индексът приключи търговията на ниво от 21 197 пункта.

Възходът бележи забележителен обрат, след като чуждестранните инвеститори започнаха да изтеглят пари от страната на фона на притесненията си, свързани с растежа. Въпреки това някои анализатори се съмняват дали покачването е устойчиво.

Увереността на инвеститорите нарасна и след като новият гуверньор на Централната банка в страната Рагурам Раджан зае поста си през септември и обеща строги мерки за насърчаване на растежа. Раджан разкри, че планира серия от мерки, насочени към стабилизиране на валутата и либерализирането на банковия сектор в страната.

Оттогава рупията поскъпва, след като в периода май-август поевтиня с почти 28% спрямо амeриканския долар.  Страната вече е успяла да възстанови някои от тези загуби, тъй като валутата се покачи с 10% спрямо американския долар от началото на септември.

Борсовият индекс се е повишил с почти 19%, след като през август достигна най-ниското си ниво за 2013 г. По-рано тази година индийските фондови пазари, както и много други развиващи се пазари, бяха засегнати от опасенията, че САЩ може да не запази обема на паричните стимули. Федералният резерв на САЩ използва програмата, за да увеличи предлагането на пари и да подобри ликвидността във финансовата система.

Част от тези мерки се отразиха на нововъзникващите икономики, особено в Азия, което доведе до повишаване на цените на активите през последните няколко години. В резултат на това се стигна до по-висока волатилност на пазарите, но миналия месец Федералният резерв отложи решението си за закриване на програмата.

Според анализаторите действието показва, че чуждите инвеститори отново ще вложат пари в развиващите се пазари като Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още