fallback

Водещите индекси в Азия записаха понижения в очакване на срещата на Фед

Разнопосочните сигнали от корпоративните финансови резултати също диктуваха настроението на пазарните участници

11:50 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето от водещите азиатски индекси приключиха търговската сесия във вторник с понижения на фона на разнопосочните сигнали от корпоративните финансови резултати в сезона на отчетите и в навечерието на срещата на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се понижава с 0,49% до 14325,98 пункта. В Австралия S&P ASX 200 е надолу с 0,48% до 5415,53 пункта. Сред губещите е и китайският индекс Shanghai Composite. Във вторник той се сви с 0,23% до 2128,86 пункта.

В Южна Корея KOSPI приключи сесията с повишение от 0,18% до 2051,76 пункта. Сред печелившите е индийският индекс SENSEX – той се покачи с 1,56% до 20891,61 пункта, отчитайки решението на Индийската централна банка да повиши за втори пореден месец основния лихвен процент, изпращайки сигнал към пазарите, че към момента основен приоритет остава борбата с инфлацията. Банката вдигна лихвата с още 0,25 пр. пункта и тя вече е 7,75%.

По-късно днес започва двудневната среща на централните банкери на Фед. Пазарните участници са притаили дъх и очакват да чуят решението им дали ще намалят обема на месечната програма за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара или не. На фона на незадоволителните икономически данни за напредъка на американската икономика, анализаторите са на мнение, че промяна в размера на паричните стимули едва ли ще има.

Инвеститорите в Китай са изключително предпазливи и очакват с приковано внимание пленума на Комунистическата партия през ноември. Тогава президентът Си Дзинпин ще обяви ключови реформи за страната.

В началото на сесията индексът Shanghai Composite се покачи с 1,2%, защото Централната банка на Китай осигури ликвидност на паричния пазар в размер на 2,1 млрд. долара. Цените на акциите на компаниите от финансовия сектор се радваха на значителни ръстове – тези на Industrial Bank поскъпнаха с 4,8%, а тези на Minsheng Bank – с 3%. Въпреки това Shanghai Composite приключи на червена територия с отклонение от приблизително 0,2 на сто.

Акциите на жп компаниите изостанаха най-много. Пазарната капитализация на производителя на оборудване за метровлаковете CSR Corp се понижи с 3%. С толкова поевтиняха книжата на China CNR.

Песимизмът сред инвеститорите засенчи положителните икономически данни за икономиката на Япония. Продажбите на дребно в третата по сила икономика в света са нараснали с 3,1% на годишна база през деветия месец, сочат данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Покачването бе значително спрямо ръста от 1,1 на сто през август.

Акциите на производителя на строителни машини Komatsu изгубиха 8 на сто от стойността си, след като вчера компанията занижи целта си за размера на годишната оперативна печалба.

Книжата на Hitachi Construction Machinery се сринаха с 5,7%, след като компанията обяви 33-процентен спад в нетната си печалба за третото тримесечие на годината.

Акциите на компаниите, свързани с Apple, поевтиняха, след като технологичният гигант оповести финансовите си резултати за третото тримесечие след края на търговията в САЩ, които бяха приети със смесени чувства. Цените за ценна книга на Foster Electric и на Murata Manufacturing се понижават, съответно - с 2% и 1,6%.

В Австралия пазарът на акции си пое дъх след достигнатия 5-годишен рекорд в предишните сесии, като днес инвеститорите обърнаха по-голямо внимание на корпоративните отчети.

Акциите на Australia and New Zealand Banking поскъпнаха с 1,2%, след като за пета поредна година финансовата институция обявява рекордни годишни печалби.

Акциите на добивните компании поевтиняха, след като фючърсите върху желязната руда в Китай поевтиняха за шеста поредна сесия. Цените на акциите на Fortescue Metals спаднаха с близо 2%, а тези на Whitehaven Coal се потопиха с над 5%, след като цената на барел петрол от типа Брент слезе до 98 долара за барел.

Австралийският долар поевтиня с 0,6% до 0,9510 за един щатски долар, след като гуверньорът на Централната банка на Австралия Глен Стивънс каза, че местната валута продължава да бъде скъпа и предупреди, че „ще бъде значително по-ниска“ в близко бъдеще.

В Южна Корея KOSPI маневрираше между загубите и печалбите заради данните за текущата сметка на страната. Сезонно изгладените данни показаха, че през септември излишъкът по нея е спаднал до 4,97 млрд. долара в сравнение със сумата от 7,7 млрд. долара през август.

Акциите на SK Hynix поевтиняха с 3,5% въпреки рекордните приходи за третото тримесечие, подкрепени от високите цени на чиповете с памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още