fallback

Съществени понижения за азиатските индекси в края на седмицата

Опасенията, че кредитната криза в Китай от юни ще се повтори продължават да оказват негативно влияние на търговията

12:30 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В последната търговска сесия за седмицата основните борсови индекси в Азия потънаха, засенчвайки печалбите на Wall Street. Опасенията, че кредитната криза в Китай от юни ще се повтори се отразяват съществено на търговията.

Японският индекс Nikkei се понижи с 2,75% до двуседмично дъно от 14088,19 пункта, а седмицата приключва със спад от 3,25%. Китайският Shanghai Composite изтри 1,45% в петък, а от началото на седмицата – 2,77%, за да приключи търговията на 2034,39 пункта.

В Южна Корея Kospi губи 0,6% днес и 0,88% за седмицата до 2132,95 пункта. Единствено в Австралия индексът S&P ASX 200 се повишава – с 0,25% и с 1,22% за седмицата, за да се изкачи до 5386,3 пункта.

Продължаващият растеж на лихвените проценти на китайския паричен пазар продължава да плаши инвеститорите. Основният показател за ликвидността – лихвата по 7-дневните репо сделки – в петък отново се повиши и стигна 4,8%. Еднодневният репо лихвен процент пък се покачи до най-високата си стойност от юни – 7,5%.

Централната банка на Китай сви ликвидността, след като вчера за трети път в рамките на две седмици не предостави парични средства на пазара. Анализаторите приписаха този ход на покачващите се цени на жилищата, количествата пари, които са постъпили в банки и фактът, че според последните данни икономиката започва да оздравява, което пък предоставя на централата банка възможност да затегне ликвидността.

В Япония индексът на потребителските цени през септември се покачи с 0,7% на годишна база и оправда очакванията на анализаторите.

Акциите на производителя на компоненти за Apple Murata Manufacturing поскъпнаха с 2,2%, след като компанията повиши целите си за оперативната печалба.

Mitsubishi Motors прибави 1% към пазарната си капитализация, след като също ревизира очакванията си за печалбата в посока нагоре.

Книжата на Canon поевтиняха с 1,6%, след като понижи целите за финансовия си резултат.

В Китай инвеститорите пренебрегнаха новините, че централната банка ще въведе нов основен лихвен процент по кредитите, и Shanghai Composite финишира под 2150 пункта.

Производителят на спиртни напитки Kweichow Moutai бе най-големият губещ. Книжата на компанията поевтиняха с 4,9 на сто.

Акциите на Hua Xia Bank поскъпнаха с 1,3%, докато тези на China Construction Bank изгубиха 0,5% от стойността си.

В Южна Корея Kospi намали загубите след данните за растежа на икономиката. Четвъртата най-голяма икономика в Азия запази темпа на растеж на БВП и през третото тримесечие от 1,1%.

Акциите на Samsung Electronics останаха без изменение, след като най-големият производител на смартфони в света обяви 26-процентен ръст на оперативната си печалба за третото тримесечие до 9,6 млрд. долара.

Книжата на петия най-голям производител на стомана Posco поевтиняха с 0,5%, след като оперативната печалба на компанията за периода юли-септември спадна до най-ниското си ниво през годината.

В Австралия National Australia Bank бе сред печелившите с ръст на цената на акциите от 1,4%. Книжата на Australia New Zealand Banking и на Commonwealth Bank of Australia прибавят към стойността си по 1%.

Ценните книги на Warrnambool Cheese and Butter Factory поскъпнаха с 3,3%, след като канадската компания Saputo предложи по-голяма оферта за придобиването на австралийската компания.

Застрахователната компания IAG изтри 1,5% от цената на акциите си след отчетено повишение на изплатените обезщетения за щети, нанесени от горските пожари в Нов Южен Уелс в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още