fallback

Инвеститорите в Азия в очакване на данните за безработицата в САЩ

Предпазливостта на пазарните участници и данните за цените на жилищата в Китай определиха разнородните посоки на водещите борсови индекси

11:58 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във вторник основните борсови индекси в Азия приключиха търговската сесия в различни посоки при вяла търговия, защото инвеститорите бяха пасивни преди публикуването на данните за безработицата в САЩ.

Водещият японски индекс Nikkei 225 приключи сесията с ръст от 0,13% до 14713,25 пункта – най-високото му ниво от три седмици насам. Южнокорейският Kospi се изкачи до двугодишен връх след повишението от 0,15% до 2056,12 пункта. Рекорд отчете и австралийският бенчкарк S&P ASX 200, който с повишението си от 0,40% до 5373,15 отбеляза нов петгодишен връх.

Китайският Shanghai Composite се сви с 0,83 на сто до 2210,65 пункта. Индексът Hang Seng също завърши на червена територия, след като се понижи с 0,56% до 23305,77 пункта.

Стриктно следените данни за заетите в неселскостопанския сектор на САЩ за септември ще бъдат публикувани по-късно днес. Очакванията са, че още 180 хил. работни места са били разкрити през месеца въпреки политическата криза.

В Китай основният индекс Shanghai Composite увеличи загубите в следобедната търговия в Азия, след като отстъпи от едноседмичния връх, отчетен вчера. Негативно влияние оказа повишението с 9% на годишна база на средните цени по новопостроените жилища във водещите градове в Китай. Така цените отбелязват девети пореден месец на увеличение на годишна база.

Ето защо и компаниите за недвижими имоти пострадаха най-много. Акциите на Shanghai Shimao поевтиняха с 2%, докато тези на Poly Real Estate и на Gemdale – с 1,7 на сто.

Японският индекс Nikkei изтри първоначалните загуби и финишира на триседмичен връх за втора поредна сесия. Акциите на производителите на фотоапарати и камери поскъпват – на Nikon с 1,2%, на Canon с 0,6%, а тези на Sharp – с 1,7%.

В Австралия акциите на BHP Billition поскъпнаха с 2,3%, след като добивната компания отчете 23-процентен годишен ръст на производството на желязна руда. Fortsecure Metals прибави 1,5% към пазарната си капитализация.

Компанията за търговия с облекла David Jones изтри над 2% от стойността на акциите си, след като изпълнителният директор Пол Захра обяви оттеглянето си.

В Южна Корея Kospi достигна нов двугодишен рекорд днес. Сред технологичните гиганти акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 0,6%. А акциите на производителя на чипове за памет SK Hynix се сринаха с 4 на сто.

Акциите на Shinhan Financial изгубиха 3% от стойността си, след като BNP Paribas отказа да продаде около 4,8 млн. акции на кредитора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още