fallback

Азиатските индекси следят развръзката в САЩ

Данните за инфлацията в Китай също оказаха влияние на търговията

13:42 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните борсови индекси в Азия приключиха първата търговска сесия от седмицата в различни посоки, след като последните преговори в САЩ за новия бюджет не предоставиха решение за бюджетната безизходица.

Японският Nikkei приключи сесията с повишение от 1,48% до 14404,74 пункта. Shanghai Composite се увеличи с 0,43% до 2237,77 пункта заради данните, че китайската инфлация се е покачила до 7-месечен връх. Индексът Hang Seng затвори с повишение от 1,16% до 23218,32 пункта.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се понижи с 0,44% до 5207,86 пункта, а южнокорейският Kospi се смъкна с 0,23% до 2020,27 пункта.

Фючърсите, базирани на индекса Dow Jones, се понижиха със 100 пункта заради продължаващото вече 13-и ден блокиране на правителството. В неделя лидерът на демократите в Сената Хари Рийд каза, че е провел „продуктивен разговор“ с лидера на републиканците там Мич Макконъл относно временното повишаване на тавана на американския дълг.

Този ход дойде, след като в петък президентът Барак Обама отхвърли предложението на републиканците за временното увеличаване на тавана на дълга до 22 ноември.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite продължи да увеличава печалбите. След като миналата седмица се покачи с 2,5% в понеделник индексът приключи с ръст от 0,43% заради данните за потребителската инфлация в Китай.

Междувременно производствените цени се понижават с 1,3% на годишна база, разминавайки се с очакванията за понижение от 1,4%. Данните последваха изненадващия спад на износа от 0,3 на сто.

Акциите на железопътните компании спечелиха най-много, защото премиерът на Китай Ли Къцян откри изложение на китайски високоскоростни влакове в Тайланд, насочено за популяризиране на влаковите технологии сред тайландските граждани. Ето защо акциите на China Railway Grouр и на CSR Corp поскъпнаха с 10% всяка.

Основният индекс на Индия Sensex се изкачи до триседмичен връх и се движи над 20 560 пункта вече четвърта поредна сесия, след като през септември инфлацията в страната се изкачи до 7-месечен връх.

Австралийските инвеститори имаха едно наум след слабите данни за износа на Китай – основният вносител на стоки и суровини от Австралия.

Компаниите, добиващи злато, понесоха удар, след като цената на златото се задържа близко до тримесечно дъно. Книжата на Newcrest Mining и Evolution Mining поевтиняват с 4 на сто всяка, докато акциите на Alacer Gold се сринаха с 6%.

Цената на акциите на Oz Minerals се понижи с 9 на сто, след като за втори път тази година медодобивната компания понижи целта си за производството на мед за 2013 г.

В Южна Корея ядрените компании повлякоха индекса Kospi надолу. Енергийният министър публикува доклад, в който препоръчва на Сеул да намали зависимостта си от ядрена енергия. Заради това книжата на Kepco поевтиняха с 15 на сто, а тези на Doosan Heavy Industries се смъкнаха с 6%.

Какво се случва с преговорите за дълга в САЩ - вижте във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още