fallback

Китайците се тревожат за вложенията си в щатски дълг

Премиерът Ли Къцян е заявил на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Китай следи много внимателно ситуацията

13:09 | 11.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В най-високопоставеното изявление до момента от Китай премиерът Ли Къцян оказва влияние върху дебата за американския дългов лимит.

По време на среща на високо равнище в Азия Ли е заявил на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Китай следи много внимателно политическата безизходица във Вашингтон.

Китайски представители вече изразиха своето безпокойство от ситуацията, която може да предизвика неплащане по дълга на САЩ. Китай е най-големият инвеститор в американски дълг с вложения за 1,3 трлн. долара.

Държавните медии в страната се въздържат от остри критики, намеквайки че китайското правителство е чувствително към общественото мнение относно инвестиционните му решения.

В социалните медии обаче мнозина се питат защо тяхното правителство е вложило такава голяма част от държавните резерви в американски дълг. Засега няма знаци Китай да продава щатски ДЦК. Някой трейдъри на облигации обаче посочват, че японски инвеститори са продали чужди облигации през миналата седмица за рекордните 23 млрд. долара Японските иституции, като пенсионни фондове и банки, държат 40% от дълговите си вложения в щатски ДЦК.

Хонконгската борса пък обяви, че вече оценява щатските ДЦК, служещи като обезпечение, по-ниско – първи знак от Азия, че властите се подготвят за възможността за неплащане по американския дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още