fallback

Дълговите проблеми на САЩ диктуваха движенията на индексите в Азия

Nikkei отчете едноседмичен връх, а Shanghai Composite слезе до най-ниското си ниво от 9 септември насам

12:15 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В четвъртък японският индекс Nikkei приключи търговската сесия в Азия с повишение от 1,22% до 14799,12 пункта. Южнокорейският Kospi прибави 0,46% до 2007,32 пункта, а Shanghai Composite спадна с 1,94% до 2155,81 пункта.

Австралийският S&P ASX 200 е нагоре с 0,35% до 5294,46 пункта. Индийският BSE затвори с повишение от 0,3%, след като Централната банка на Индия увери пазарите, че ще предостави достатъчно ликвидност и ще извърши покупки на открития пазар, ако това бъде необходимо.

Инвеститорите са притеснени за наближаващите крайни срокове за властите в САЩ. До първи октомври Конкресът трябва да вземе решение дали да осигури краткосрочно финансиране за правителството. До 17 октомври пък трябва да бъде решена съдбата на тавана на американския дълг.

Финансовият министър на САЩ Джак Лю заяви, че таванът на дълга ще бъде достигнат на 17-и октомври, ако Конгресът не постигне договорка за повишаване на лимита от 16,7 млрд. долара.

Nikkei отчете едноседмичен връх. Инвеститорите приветстваха новините, че японското правителство обмисля спешно да намали корпоративния данък, с което да смекчи недоволството от планираното увеличение на данъка върху покупките на първи октомври.

Акциите на производителя на компоненти за баня Lixil Group поскъпнаха с 4 на сто, след като обяви, че ще купи Grohe – най-големия европейски производител на компоненти за баня – за 4 млрд. долара.

Акциите на производителя на чипове Advantest поевтиняха с 4%, ограничавайки загубите, генерирани по време на търговията, след като компанията обяви трета поредна годишна загуба.

Китайският индекс Shanghai Composite слезе до най-ниското си ниво от 9 септември насам. Акциите на Shanghai International Port, Shanghai Material Trading и CTS International Logistics поевтиняха с около 10 на сто, изтривайки печалбите от предишните сесии.

Настроението на пазарните участници се влоши след данните от анкетата, проведена сред 2000 компании, известна като „Бежовата книга“, която показа, че бизнес условията са по-лоши в сравнение с последните положителни данни.

В Австралия S&P ASX 200 навакса загубите в ранната сесия благодарение на добивните компании и след новините от Националното статистическо бюро на страната, че търсенето на работна ръка се увеличава. За изминалото тримесечие броят на откритите нови работни места расте за пръв път от година. Данните изненадаха анализаторите, които очакваха понижения.

Rio Tinto, BHP Billiton и Fortescue Metals прибавиха около процент към стойността на книжата си, след като цената на медта прекъсна негативната си тридневна серия.

Акциите на производителя на гумени ръкавици Ansell поскъпнаха с близо 2 на сто след новините, че ще придобие японския производител на ръкавици Midas за 41 млн. долара.

Южнокорейскяит Kospi покри загубите в ранната търговия и затвори на плюс. Акциите на Kia Motors поевтиняха с 1%, след като Министерството на транспорта обяви, че автомобилната компания ще изтегли над 660 хил. свои автомобила заради дефектни ключове за спирачните светлини.

Книжата на един от най-големите конгломерати в Южна Корея Hanwha Group поскъпнаха с 1,5%, след като Върховния съд отмени присъдата на директора Ким Съюнг Юен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още