fallback

Кой печели от сделката за Tokyo Electron?

Споразумението идва в труден момент за някогашната мощна полупроводникова индустрия на Япония

17:02 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новината, че Applied Materials ще придобие Tokyo Electron, обиколи всички водещи световните агенции през вчерашния ден. Сделката за японския производител на полупроводници бе оценена на колосалните 9,3 млрд. долара, което я направи една от големите в сектора на производството на чипове и дисплеи.

Двете компании отнесоха сериозни критики за твърдението, че сделката е сливане на равни. Въпреки това новата структура, която се очаква да бъде със седалище в Холандия, ще има равен на брой представители от двете дружества в 11-членния Борд на директорите. Последният член ще бъде определен с консенсус.

"Нашата продуктова линия е допълваща. Това е една от причините, поради които смятаме, че тази комбинация е наистина работеща. Тя е добра както за регулаторите, така и за двете компании. И аз съм много развълнуван преди момента, когато ще съберем заедно нашите инженери и техници и ще започнем да мислим за проблемите на клиентите“, заяви Майк Сплинтър, председател на Борда на директорите на Applied Materials.

Сделката идва в труден момент за някогашната мощна полупроводникова индустрия на Япония. Миналата година Elpida Memory Inc подаде молба за защита от фалит, докато друг производител на чипове – Renesas Electronics Corp, поиска спасителен заем от японското правителство в размер на 200 млрд. йени.

Кой печели от сделката и доколко ще спомогне тя за развитието на японската полупроводникова индустрия може да разберете от материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още