fallback

Applied Materials ще придобие 68% от Tokyo Electron

Сделката за японския производител на полупроводници е на стойност 9,3 млрд. долара, a новата структура се оценява на 29 млрд. долара

22:28 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Applied Materials ще придобие Tokyo Electron Ltd. Сделката за японския производител на полупроводници е на стойност 9,3 млрд. долара, което я прави една от големите в сектора на производството на чипове и дисплеи, предава MarketWatch.

Taка Applied Materials поглъща Tokyo Electron, чиято пазарна капитализация се оценява на 8,8 млрд. долара. Акционерите на Applied Materials, която се оценява на 19,7 млрд. долара, ще притежават 68% от новата компания. И изпълнителният директор, и финансовият директор ще бъдат от Applied Materials.

Двете компании отнесоха критики за твърдението, че сделката е сливане на равни. Новата структура може би ще бъде със седалище в Холандия, като всяка една от тях ще има равен на брой представители в 11-членния Борд на директорите. Двете компании ще изберат заедно последния член.

„Считаме, че сливането ще ускори инерцията ни за печеливш растеж, ще увеличи стойността за акционерите и ще създаде великолепни възможности за нашите служители“, коментира изпълнителният директор на Applied Materials Гари Дикерсън. Той ще бъде и директорът на новата компания. Изпълнителният директор на Tokyo Electron Тецуо Хигаши ще бъде председател на новосъздадената структура.

Съгласно споразумението една акция на Tokyo Electron ще бъде разменена за 3,25 акции на новата структура, която се оценява на приблизително 29 млрд. долара. Срещу една акция на Applied Materials ще може да се придобие една акция от новата компания.

Сделката трябва да приключи до средата или най-късно през втората половина на 2014 г., защото се чака одобрението на регулаторните органи и на акционерите. До края на първата фискална година от осъществяването си сделката ще спести 250 млн. долара разходи на новата структура. Цифрата ще достигне 500 млн. долара до края на третата фискална година, изчисляват новите партньори.

Сделката идва в труден момент за някогашната мощна полупроводниковата индустрия на Япония. Миналата година Elpida Memory Inc. подаде молба за защита от фалит, докато друг производител на чипове - Renesas Electronics Corp. – искаше спасителен заем от японското правителство в размер на 200 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още