fallback

Азиатските индекси приветстват положително данните от Китай

Едва днес някои индекси отчетоха изненадващото решение на Фед да остави месечната си програма за изкупуване на активи без промяна

12:04 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В понеделник акциите на борсата в Шанхай поскъпнаха, отчитайки сигналите за възстановяването на китайската икономика. Същевременно пазарите в Южна Азия намалиха скоростта, която бяха набрали след решението на Федералния резерв на САЩ да остави паричните стимули без промяна, пише MarketWatch.

Днес Shanghai Composite се изкачи с 0,8%. Индексът Hang Seng спадна с 0,2% до 23 463,23 пункта. Австралийският S&P ASX 200 се понижи с 0,5% до 5252,50 пункта.

Indonesia’s JSX се понижи с 0,7%. Сингапурският Strait Times Index изгуби 0,7%, а тайландският бенчмарк SET се свлече с 1,2%.

Заради почивните дни едва днес някои индекси отчетоха решението на Фед. Южнокорейският Kospi се изкачи с 0,2% до 2009,41 пункта, докато за борсата в Шанхай това е първата търговска сесия след решението на американската централната банка.

Някои от най-големите борси в Азия останаха затворени – в Япония днес е почивен ден, докато Хонконгската борса отвори с четиричасово закъснение, защото тайфунът Усаги връхлетя града.

Драстичните загуби на Wall Street в петъчната сесия се отразиха негативно на някои акции. Поевтиняването на книжата на HSBC Holdings с 2,3% бе причината Hang Seng Index да остане на червена територия.

Акциите на Standard Chartered се сринаха с 2,9%. Поевтиняването на фючърсите върху злато понижиха акциите на Zijin Mining Group с 4 на сто.

Оптимистичните данни от Китай повлияха на книжата на Hengan International Group и China Mengniu Dairy, които поскъпнаха с 3% всяка, както и на Want Want China Holdings, които отчитат ръст от 1,2%.

Предварителните данни на индекса PMI, изготвян от HSBC и Markit, за производството в Китай показват увеличение до 51,2 в сравнение с 50,1 през август. С това производствената активност в страната отчете 6-месечен връх.

Подобрението на индекса и добрите данни за напредъка на икономиката от последните седмици сигнализират, че най-голямата икономика в Азия се възстановява, като това се отразява положително на азиатските пазари. Този месец Hang Seng China Enterprises Index е нагоре с 9,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още