fallback

Азиатските индекси с повишения след изненадата на Фед

Акциите и валутите в Азия поскъпнаха рязко и бяха причината за реализирането на високи печалби на борсите в региона

12:28 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите и валутите в Азия поскъпнаха рязко и бяха причината за реализирането на високи печалби на борсите в региона, след като инвеститорите отново обърнаха поглед към развиващите се пазари, защото Федералният резерв на САЩ изненадващо реши да остави паричната си политика без промяна, пише MarketWatch.

В ранната търговия акциите в Индонезия поскъпват с 4,7%, докато борсата във Филипините прибави 2,9 на сто към стойността си. Индексът Hang Seng се покачи с 1,7%.

Японският Nikkei прибави 1,3%. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 затвори с повишение от 0,9% до 5287 пункта, след като по-рано в търговската сесия достигна рекорден връх от 5300,1 пункта. Сингапурският Strait Times index нарасна с 1,7 на сто.

Япония отчете по-малко отрицателен търговски баланс през август, след като износът от Страната на изгряващото слънце нарасна, а вносът забави растежа си. Търговският дефицит на Япония се е свил до 960 млрд. йени през август.

По същото време зад Океана Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха при нов рекорд. Цените на облигациите отбелязаха най-бързото си поскъпване за един ден от ноември 2011 г. насам.

Южноазиатските валути поскъпнаха. Тайландският бат се покачи с 2,5% спрямо долара, а индонезийската рупия – с 2,4%. Индийската рупия скочи с 2,7% и отбеляза едномесечен връх. В Азия един американски долар се разменяше за 95,12 австралийски долара. Йената поевтиня спрямо долара и срещу 98,16 йени може да са купи един долар. Вчера на борсата в Ню Йорк един долар се разменяше за 97,93 йени.

Решението на Фед даде зелена светлина на инвеститорите, чиито страхове от орязването на обема на количествените улеснения на американската централна банка диктуваха настроенията на пазарите в Азия цяло лято.

Пазарите в Индия и Индонезия пострадаха най-много заради притесненията, че икономиките им ще се забавят и заради неравновесията в търговските им баланси, както и страхът, че САЩ ще намали паричните стимули, които движеха тези пазари през последните няколко години, предизвика значителни продажби на ценни книжа от региона.

„Политиците, които бяха под напрежение заради намаляването на стимулите, сега ще празнуват“, коментира валутният анализатор от Westpac Institutional Bank в Сидни Шон Калоу.

„Фед направи това, което бе намислил, а не това, което пазарите очакваха“, сподели пред MarketWatch главният икономист на Mizuho Securities Стивън Ришуто.

Някои пазари не успяха да реагират на изявлението на председателя на Фед Бен Бернанке заради националните празници. Борсите в Шанхай и Южна Корея са затворени до края на седмицата.

В сряда индексът Shanghai Composite затвори с ръст от 0,3%, а във вторник южнокорейският Kospi се понижи с 0,4 на сто.

Япония също беше повлечена по-рано през лятото, въпреки че по всичко личеше, че доскорошните печалби и ръстът от 20% щяха да я отведат на бича територия.

Печалбите в последната сесия затвърдиха печалбите за септември, като повечето пазари вече генерират значителни постъпления за месеца. От края на август Nikkei е нагоре с 9,4%. Този месец тайландският SET е нараснал с 10,9%.

Азиатските компании, добиващи злато, отчетоха ръст на акциите си, след като решението на Фед от вчера покачи цената на златото с близо 4 на сто. Акциите на Newcrest Mining поскъпват с 7,5%, книжата на Zhaojin Mining Industry – със 7,7%, а тези на Zijin Mining Group – с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още