fallback

Nikkei с рязък скок от 3% днес

Поевтиняването на йената предизвика интерес към местните износители

12:11 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите азиатски капиталови пазари приключиха сесията във вторник с повишения. Най-осезаемо покачване бе постигнато в Япония, като поскъпванията на акциите бяха подкрепени от поевтиняването на йената спрямо валутите на основните търговски партньори на Страната на изгряващото слънце.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 2,99%, затваряйки втора поредна търговска сесия на зелена територия. В хода на търговията индикаторът удари 3-седмичен връх от 13 981,50 пункта, за да отстъпи впоследствие в края до 13 978,44 пункта.

Японската централна банка обяви по-рано, че паричната база в страната е нараснала до 42% през август спрямо 38 на сто през юли. За сравнение анкетираните по-рано експерти очакваха ръст до 41,3% през осмия месец на годината.

Друг доклад на японските власти показа, че капиталовите разходи в страната са останали без изменение през второто тримесечие. Предварителните очаквания бяха за спад от 2% след отстъплението от 3,9% през първото тримесечие.

Движението на японските капиталови пазари обаче до голяма степен бе продиктувано от спада на йената в основните кръстосани курсове. Поевтиняването на японските пари подкрепи акциите на част от експортно ориентираните компании.

Книжата на Honda Motor Co Ltd добавиха 2,38%, докато при Toyota Motor Corp ръстът бе с 3,33 на сто.

Пазарната капитализация на Panasonic – един от най-големите производители на електроника в страната и четвъртият най-голям TV-производител в света по пазарен дял, отчете ръст от 3,73%. Конкурентите от Sharp и Sony пък напреднаха съответно с 2,38% и 3,03%.

Сесията в Китай също приключи с покачване на основния бенчмарк. Индексът Shanghai Composite добави 1,18 на сто до 2 123,11 пункта след незначителното покачване от 0,02% в понеделник. В Хонконг пък Hang Seng напредна с 0,99 на сто до 22 394,58 пункта.

Покачването на основния индекс в специалния административен район на Китай дойде, въпреки че публикуваните от местните власти данни показаха спад от 9,5% на продажбите на дребно за миналия месец. Негативният резултат за август бе предшестван от голямото покачване от 14,7%, отчетено през юли. Въпреки това данните бяха приети с умерен оптимизъм от пазарните участници на фона на очакванията за спад от над 14%.

Акциите на China Petroleum and Chemical Corporation - петият най-голям по приходи производител на петрол в света – поскъпнаха с 3,83%. Капитализацията на China Merchants Holdings International пък нарасна с 4,05%.

В Сидни основният австралийски бенчмарк S&P/ASX 200 спечели 0,16%, затваряйки търговията при 5 196,60 пункта след ръст от почти 1% в предходната сесия.

По-рано през деня Националното статистическо бюро на Австралия обяви, че продажбите на дребно са нараснали едва с 0,1% през миналия месец, след като останаха без изменение през юли. Анализаторите очакваха увеличение за август от 0,4%.

Междувременно Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2,5%. Решението на банкерите бе очаквано предвид последната корекция на лихвените нива, която бе преди само месец.

По-сериозни повишения отбелязаха капитализациите на компаниите от добивния сектор в страната. Акциите на Rio Tinto се повишиха с 3,09%, докато конкурентите от Fortescue Metals Group отчетоха ръст от 4,85%. Книжата на диверсифицираното добивно дружество Ausdrill пък скочиха с 14,97%.

В Южна Корея Kospi добави 0,46% до 1 933,74 пункта, за да затвърди цялостната оптимистична тенденция в Азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още