fallback

Позитивните данни от Китай дадоха тласък на азиатските пазари

Поевтиняването на йената пък подкрепи акциите на японските износители

12:58 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето oт водещите пазари в Азия приключиха първата си сесия за септември на зелена територия. Част от индексите бяха стимулирани от по-добрите от очакваното данни за производствената активност в първата икономическа сила на континента – Китай.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng приключи деня с най-голям растеж в региона. Индексът добави 2%, отбелязвайки третата си поредна сесия на печалби. В Япония Nikkei Stock Average нарасна с 1,4%, докато австралийският S&P/ASX 200 завърши с ръст от 1 на сто, пише MarketWatch.

Основният китайски показател Shanghai Composite приключи с незначителен ръст от 0,02% въпреки добрите икономически новини от страната. В Южна Корея пък Kospi изгуби минималните 0,1% след силно волатилна следобедна търговия.

Основните постижения дойдoхa, след като официалните правителствени данни от Китай показаха, че PMI индексът на втората по сила икономика в света е нараснал до 51,0 пункта през август спрямо отчетените месец по-рано 50,3 пункта. Паралелното проучване на HSBC и Markit също показа ръст на индикатора - до 50,1 пункта през осмия месец в сравнение с 47,7 пункта през юли.

"Увеличението на официалния PMI индекс за август показва, че цикличното подобрение в промишлеността е продължило и през август. Това вероятно е отражение на мерките, които бяха предприети наскоро в подкрепа на растежа", каза Луис Кюис, икономист за Китай в Royal Bank of Scotland.

Главният икономист в HSBC за Китай Хонбин Чу сподели сходни виждания. Той добави, че последните мерки за стимулиране и възстановяване на местните фирми са довели до подобрение през август, като банката очаква "нарастващи изненади за растежа на Китай през следващите месеци".

Печалбите в Азия последваха спада на Wall Street в петък, който дойде на фона на продължаващите опасения за възможен военен конфликт в Близкия Изток. Пазарите в САЩ ще останат затворени в понеделник, заради честването на Деня на труда.

Сред водещите печеливши в Хонконг бяха акциите на China Shenhua Energy Co, които поскъпнаха с 5%. Sands China Ltd се изкачи с 4,3%, докато China Construction Bank Corp добави 2,5 на сто.

Капитализацията на China Railway Construction Corp скочи с 3,4%, а China Railway Group Ltd се повиши с 0,5%, след като и двете компании отчетоха повече от 45-процентови ръстове на печалбите за първото полугодие.

В Шанхай акциите на China Railway Construction и China Railway Group поскъпнаха съответно с 3 на сто и 0,7%.

Печалбите в Токио дойдоха, след като американските пари поскъпна спрямо японската валута, изкачвайки се над нивото от 99 йени за долар, което благоприятства експортно-ориентираните дружества.

Пазарната капитализация на Daiichi Sankyo Co нарасна с 3,3%, докато Japan Tobacco Inc и Isuzu Motors Ltd добавиха съответно 1,7 на сто и 2,2%.

Положителните новини за китайската икономика дадоха тласък и на търговията с книжата на австралийските добивни компании.

Акциите на Rio Tinto Ltd нараснаха с 1,6%, а Fortescue Metals Group Ltd добави 2,4 на сто, въпреки че цената на златото отново се смъкна под психологическата граница от 1 400 долара за тройунция.

Книжата на Westpac Banking Corp напреднаха с 1,4%, а при National Australia Bank Ltd ръстът бе с 1,2% преди очакваното с интерес решение за основния лихвен процент на Австралийската централна банка. Заседанието на централните банкери ще се проведе в ранните часове на утрешния ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още