fallback

Песимизмът продължи да властва на азиатските пазари

Единствено борсите в Токио и Сидни приключиха сесията на зелена територия

12:23 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия отстъпиха назад по време на сесията в сряда, водени от предпазливостта на инвеститорите преди публикуването на доклада от последното заседание на Федералния резерв през юли. Очакванията са документът да даде допълнителни насоки за бъдещето на монетарните стимули на щатската централна банка.

Ръстове сред големите регионални индекси се наблюдаваха единствено в Япония и Австралия. Nikkei добави 0,2 на сто, докато S&P/ASX 200 приключи сесията с покачване от 0,4%.По-широкият японски бенчмарк Topix обаче падна с 0,3%, съобщава MarketWatch.

В Хонконг Hang Seng загуби 0,7%, докато южнокорейският Kospi отстъпи с 1,1%.

"Пазарите се подготвят за възможността Фед да даде началото на изтъняването на стимулите на следващото си заседание през септември. Въпреки това вероятността днешния доклад да даде ясни сигнали в тази посока е много малка", казва Рик Спунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Протоколът от заседанието на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) от юли се очаква да бъде представен в 21:00 часа българско време днес.

Междувременно в Китай Shanghai Composite завърши с незначително покачване от 0,02 на сто. Малко преди края на сесията в Индонезия пък JSX се изкачва с 1,3%.

Индонезийският бенчмарк отстъпи в последните четири сесии, след като повишаването на доходността по американските ДЦК и слабите последните данни за местната икономика подсилиха опасенията за възможно изтичане на капитали от страната.

Разнопосочното движение на търговията на азиатския континент бе предшествано от сравнително добрата сесия на Wall Street във вторник. S&P500 преодоля четирите поредни сесии със спад на стойността си, за да приключи търговията с увеличение от 0,4% до стойност от 1 665,42 пункта. Негативните настроения изтри и Nasdaq Composite. Стойността на технологично ориентираният индекс достигна 3 613,59 пункта в края на деня, или ръст от 0,7 на сто спрямо нивото на затваряне от понеделник. 

Макар и с минимална промяна от 0,05% Dow Jones приключи на червена територия. Бенчмаркът затвори сесията на ниво от 15 002,99 пункта. 

Акциите на Tokyo Electric Power Co паднаха с 9,3% след информация в местните медии за изтичане на около 300 метрични тона силно радиоактивни води от повредената атомна централа "Фукушима-1".

Книжата на Cnooc Ltd добавиха 5% в Хонконг, след като петролната компания обяви ръст на печалбата си за първото полугодие от 7,9% в резултат на повишеното производство на енергийни суровини.

В Сидни капитализацията на BHP Billiton Ltd изгуби 2,2%. Една от най-големите добивни компании в света отчете по-слаби от очакваното печалби за приключилата на 30-ти юни фискална година. Резултатът от 10,88 млрд. щатски долара остана под прогнозите въпреки съкращаването на разходите и повишаването на производствения капацитет.

Същевременно книжата на Woodside Petroleum Ltd поевтиняха с 1,6%, след като енергийният производител понижи очакваните си годишни приходи въпреки 7,5-процентовия ръст на печалбата за периода януари-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още