fallback

Разпродажби на азиатските борси, индонезийският JSX губи над 5%*

Местните валути също бяха засегнати от опасенията, че свиването на монетарните стимули от Фед ще засегне търсенето на активи на нововъзникващите пазари

11:30 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Масови разпродажби обхванаха азиатските фондови пазари във вторник на фона на покачващите се притеснения на инвеститорите относно бъдещето на монетарни стимули от Федералния резерв. Евентуалното ограничение на печатането на пари от страна на щатската централна банка вероятно ще има негативен ефект върху търсенето на активи на нововъзникващите пазари, пише MarketWatch.

Няколко от азиатски валути бяха силно засегнати от опасенията на чуждестранните инвеститори. Най-сериозно пострада индийската рупия, която се понижи до ново рекордно дъно спрямо американските пари.

Резките спадове дойдоха на фона на нарастващата доходност по американските ДЦК. Ръстът дойде в навечерието на публикуването на протокола от последното заседание на Фед с фокус монетарна политика. Пазарните участници ще търсят в доклада сигнали за бъдещето на количествените улеснения в САЩ.

"Развиващите се пазари продължават да страдат от негативните настроения в развитите страни. Инвеститорите се страхуват, че протоколът от срещата на Фед и срещата на централните банкери в Джаксън Хоул по-късно тази седмица може да доведат до промени в политиките, които да отклонят капитали от развиващите се пазари", казва Дариуш Ковалчик, старши икономист в Credit Agricole.

Японският бенчмарк Nikkei приключи деня със спад от 2,6%. В Южна Корея Kospi загуби 1,6%, а австралийският S&P/ASX 200 отстъпи с 0,7 на сто.

Водещият xонконгски индекс Hang Seng се смъкна с 2,4%, докато в Китай Shanghai Composite приключи със спад от 0,6%.

В Индонезия JSX губи 5,1%, навлизайки чувствително в мечи пазар с оглед на повече от 20-процентовото понижение от отчетения на 21-ви май едногодишен връх. В Тайланд пък индексът SET отстъпва с 3,2 на сто, докато индийският Sensex се смъква с 0,9%.

Междувременно щатският долар се изкачи до рекорд от 64,12 индийски рупии по време на сесията в Азия преди да се закрепи на ниво от 63,72 рупии.

На борсата в Сидни златодобивната компания Newcrest Mining Ltd изгуби 2,9%, докато капитализацията на BHP Billiton Ltd спадна с 1,4%.

В Сеул книжата на Korea Zinc Co поевтиняха с 4,9 на сто, докато на токийската борса Pacific Metals Co изгуби 3,8 на сто. Листнатите в Шанхай акции на Jiangxi Copper Co се смъкнаха с 3,5%, докато на борсата в Хонконг компанията изгуби 4,4 на сто.

Сред енергийните производители Inpex Corp спадна с 3,3% в Токио, докато PetroChina Co изгуби 2,8 на сто в Хонконг.

Акциите на Everbright Securities Co изгубиха повече от 10 на сто, след като компанията претърпя нов провал, обърквайки цената при продажба на облигации. В края на миналата седмица пък дружеството предизвика техническа грешка, която причини резки движения на китайските индекси.

В Австралия книжата на QBE Insurance Group Ltd паднаха с 5,5% след отчитане на по-ниска от очакваното печалба и намаляване на перспективите пред приходите на компанията.

Coca-Cola Amatil Ltd също отстъпи с 5,5%, след като филиалът на щатския гигант отчете по-ниска печалба с оглед на нарастващите ценови войни в страната.

Акциите на National Australia Bank Ltd от своя страна нараснаха с 0,7%, след като спадът на необслужваните кредити в страната помогна за повишаване на тримесечните печалби на банката.

* Данните са актуални към 11:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още