fallback

Нов гаф на китайския брокер Everbright Securities

Три дни след като разтресе пазара на акции в Шанхай, компанията допусна грешка при сделка с облигации

22:52 | 19.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Една от най-големите държавни брокерски къщи в Китай - Everbright Securities, претърпя още един провал в понеделник, обърквайки цената при продажба на облигации, съобщава Wall Street Journal.

От Everbright заявиха, че днес са продали китайски ДЦК за 10 млн. юана (1,6 млн. долара) при завишена доходност и че в момента работят с отсрещната страна по сделката.

Сумата като цяло е малка и по принцип такива грешки стават, но проблемът е че това се явява като рецидив за брокерската компания.

Само преди три дни грешна оферта за покупка от страна на брокера предизвика волатилност на пазара, като местният регулатор забрани на фирмата да търгува за собствена сметка три месеца.

Според компанията тя е загубила 194 млн. юана, след като по погрешка е купила акции за милиарди долари, което моментно изстреля шанхайския индекс с 6%. Брокерът е продал активи, за да покрие загубите си, като уточнява, че може да понесе допълнителни регулаторни санкции.

Пазарът в Шанхай днес се успокои, но акциите на повечето брокерски компании поевтиняха заради притесненията, че Китайската комисия за ценни книжа ще наложи по-строги мерки за ограничаване на операционния риск.

Мащабната търговия за собствена сметка, в която банките използват свои пари, за да спекулират, е сравнително нова за Китай и грешката може допълнително да подкопае доверието във фондовите пазари на страната. От началото на годината пазарът е на червено и според инвеститорите има нужда от промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още