fallback

Азиатските пазари с ръстове на седмична база въпреки отстъпленията в петък

Единствено тайванският показател Taiex постигна повишение в петъчната търговия

11:40 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето азиатски фондови борси приключиха петъчната сесия с понижения. Пазарите останаха под натиск след разпродажбите на Wall Street от последните дни, породени от опасенията, че щатският Федерален резерв ще намали стимулите си. Въпреки това водещите индекси постигнаха повишения на седмична база, пише MarketWatch.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite затвори с отстъпление от 0,6% до 2 068,45 пункта. Показателят отбеляза изключително волатилна сесия, по време на която постигна както спад от 1 на сто, така и ръст от 5,6%.

Другите ключови пазари в региона също отстъпиха. В Хонконг Hang Seng се смъкна с 0,3% след спад в следобедната търговия. Японският Nikkei пък падна с 0,8%.

В Южна Корея Kospi приключи сесията със спад от 0,2%, докато австралийският индекс S&P/ASX 200 падна с 0,8 на сто. В Тайван пък Taiex затвори с ръст от 0,5%.

Спад отчете и търговията в Нова Зеландия след съобщенията, че силно земетресение е разтърсило страната. Индексът NZX 50 отстъпи с 0,4%, като търговията бе възобновена след временен застой.

Китайският Shanghai Composite завърши седмицата с ръст от 0,8 на сто, въпреки загубите от петък. Акциите в Хонконг пък постигнаха печалба от над 3%.

Ръстове на седмична база отбелязаха и другите ключови показатели в региона. Южнокорейският Kospi добави 2,1%, австралийският S&P/ASX 200 се изкачи с 1,2%, а Nikkei нарасна с 0,3 на сто.

Повсеместните загуби в петъчната сесия в Азия дойдоха, след като Dow Jones пропадна с 225 пункта, или 1,47%, в сесията в четвъртък, постигайки втори пореден трицифрен еднодневен спад. Понижението бе стимулирано от отстъпленията при компонентите на Dow Cisco Systems Inc и Wal-Mart Stores Inc. Технологичната компания обяви нова серия мащабни съкращения, а търговската верига – разочароващи финансови резултати.

В Токио книжата на Yamaha Motor Co отстъпиха с 1,8%, докато Sharp Corp падна с 1,9%. Акциите на производителя на строително оборудване Komatsu Ltd пък изгубиха 2,4 на сто.

Най-чувствително повишение на Хонконгската борса постигнаха акциите на Magic Holdings International. Ръстът бе породен от информация, че най-големият производител на козметика в света L'Oréal ще купи китайската компания за продукти за грижа за кожата. Новината изстреля пазарната капитализация на дружеството нагоре с 21 на сто.

На борсата в Сеул капитализациите на Samsung Electronics Co и LG Electronics Co също отстъпиха, губейки съответно 0,4% и 1,9 на сто. В Сидни пък компанията за спортна екипировка Billabong International Ltd приключи петъчната сесия с 3,6-процентово понижение.

Листнатите в Сидни акции на Australia & New Zealand Banking Group поевтиняха с 3%, след като банката обяви, че маржовете от дейността ѝв Азия може да се окажат по-ниски от очакваното през втората половина на фискалната година, поради по-ниските лихвени проценти.

Въпреки това добри постижения постигнаха добивните компании след чувствителното покачване на цените на среброто и златото.

Книжата на Newcrest Mining Ltd нараснаха с 4%, докато капитализацията на Perseus Mining Ltd се изстреля нагоре с 20 на сто. На борсата в Хонконг Zijin Mining Group Co се покачи с 1,7%, докато Zhongjin Gold Corp добави 1,3% в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още