fallback

Сесията в Азия мина под знака на оптимизма

Единствено китайският индекс Shanghai Composite отбеляза отстъпление

12:00 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател

Японските пазари продължиха възходящия си тренд, започнат през вчерашната сесия на фона на отслабването на йената спрямо основните световни валути.

Бенчмаркът Nikkei приключи с ръст от 1,3% на борсата в Токио, подпомогнат от силната втора половина на сесията след понижението в сутрешната търговия. Южнокорейският Kospi натрупа 0,6%, докато в Австралия S&P/ASX 200 приключи с незначителен спад. Китайският Shanghai Composite пък падна с 0,3%.

Търговията в Хонконг бе преустановена заради разразил се силен тайфун.

"След дълъг период на колебание курсът на долара спрямо йената изглежда ще се върне в ритъм след ръста до 98 йени", заяви стратегът в IG Markets Стан Шаму. "Съобщението, че министър-председателят Шиндзо Aбe обмисля намаляване на корпоративното облагане ще бъде в основата на покачването на Nikkei", отбеляза още той.

На борсата в Токио акциите на JFE Holdings Inc скочиха с 3%, а тези на Kobe Steel Ltd добавиха 3,7%. При Mazda Motor Corp пък ръстът бе 2,1%.

Добрите резултати на пазарите в Азия последваха завръщането към растеж на Wall Street във вторник. Американските акции намериха подкрепа от данните, показващи, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали за трети пореден месец през юли.

В Сидни книжата на Commonwealth Bank паднаха с 1,1 на сто, въпреки че финансовата компания отчете рекордна печалба за фискалната година, приключила на 30-ти юни, и увеличи размера на дивидентите си.

Капитализацията на National Australia Bank Ltd приключи сесията с ръст от 0,8%, докато акциите на Westpac Banking Corp напреднаха с 1,1 на сто.

Ценните книжа на Rio Tinto Ltd пък паднаха с 1,1%, след като основната добивна компания в страната обяви, че няма да изплати дивиденти.

Финансовите и строителните компании бяха сред губещите в Шанхай, връщайки обратно част от постигнатите печалби в предходните сесии. Книжата на Anhui Conch Cement Co отстъпиха с 1,7%, Gemdale Ltd изгуби 0,7% от пазарната си оценка, а Citic Securities Co – 0,9%.

Пазарът в Китай все пак бе подкрепен от автомобилните компании. Пазарната капитализация на SAIC Motor Corp скочи с 2,9%, докато Anhui Jianghuai Automobile Co добави 1,8 на сто след силна следобедна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 14.08.13 г.
fallback
Още от Азия виж още