fallback

Спадът на йената подкрепи японските акции

Сесията на водещите азиатски пазари премина под знака на оптимизма

12:07 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател

Японските акции чувствително поскъпнаха във вторник с оглед на спада на йената след информацията, че правителството обмисля намаляване на корпоративните данъци. В Хонконг пък пазарите отбелязаха четвъртата си поредна сесия на растеж на фона на зараждащия се оптимизъм за китайската икономика, пише MarketWatch.

Японският бенчмарк Nikkei Stock Average се изкачи с 2,6%. В Южна Корея Kospi нарасна с 1,5 на сто, докато австралийският S&P/ASX 200 спечели 1%.

В Хонконг Hang Seng напредна с 1,2%, а Shanghai Composite постигна леко покачване с 0,2 на сто.

"Инвеститорите реагираха на потопа от икономически данни от Китай за юли, публикувани в края на миналата седмица. Главният акцент в тях беше ускорението на износа, индустриалното производство и растежа на паричното предлагане. Това са обнадеждаващи признаци за възстановяването на икономиката през втората половина на годината ", каза икономистът в ING Financial Markets Пракаш Сакпал.

Основните постижения на пазарите в Азия дойдоха въпреки слабите резултати на Wall Street в понеделник. Щатските индекси Dow Jones и Standard & Poor's 500 приключиха с понижения, докато Nasdaq Composite постигна минимален ръст.

Добрите печалби в Токио бяха подкрепени от публикуваната във вторник във вестник Nikkei информация, че министър-председателят Шиндзо Абе може да предложи намаляване на корпоративните данъци, ако планираното увеличение на данъка върху потреблението се осъществи.

Сред основните двигатели на растежа в Япония бяха акциите на Fuji Heavy Industries Ltd, Softbank Corp и Renesas Electronics Corp, които подобриха пазарните си капитализации съответно с 5,6%, 6,3% и 5,4 на сто.

Междувременно публикуваните по-рано през деня официални правителствени данни показаха, че поръчките на основни машини в Япония са спаднали с 2,7% през юни. Резултатът се възприема като позитивен знак с оглед на очакваното по-силно понижение.

В Шанхай книжата на China Overseas Land & Investment Ltd скочиха с 2,3%, докато China Resources Land Ltd добави 6 на сто в Хонконг. При Gemdale Corp пък покачването бе с 1%.

Листнатите на борсата в Сидни акции на Stockland отстъпиха с 2,9%, след като строителната компания отчете 79-процентов спад печалбата си за цялата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още