fallback

Nikkei потъна с 4% след ръста на йената

Водещите добивни компании в Австралия изгубиха позиции след поевтиняването на златото под 1 300 долара за тройунция

10:16 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните азиатските фондови пазари се търгуват с понижения в сряда, водени от чувствителния спад на японския бенчмарк Nikkei Stock Average след ръста на йената, предава MarketWatch.

Индексът на сините чипове Nikkei Stock Average приключи сесията надолу с 4%, докато в Австралия S&P/ASX 200 падна с 1,9%. Корейският Kospi от своя страна отстъпи с 1,1%.

Търговията продължава в континентален Китай и Хонконг, където към 9:30 часа българско време основните показатели Shanghai Composite и Hang Seng отстъпват съответно с 0,5% и 1 на сто.

Пониженията в Япония бяха продиктувани основно от покачването на котировката на йената спрямо американския долара, която отбелязва дневен ръст от 0,67%.

По-силната йена повлия негативно на търговията с акциите на компаниите износители, които традиционно се възползват от отслабването на котировката. Sony Corp. изгуби 4,3%, Tokyo Electron Corp. отстъпи с 6,7 на сто, докато книжата на Olympus Corp. и Sumitomo Metal Metal Mining Со. се смъкнаха с по 4,7 на сто.

В посока надолу се търгуваха и ценните книжа на Suntory Beverage & Food Ltd., която дебютира на борсата в Токио миналия месец. Спадът от 2,8% дойде, въпреки че компанията отчете почти двойно увеличение на печалбите си за предходното тримесечие.

Акциите на компанията за аудио техника Pioneer Corp. паднаха с 8,7% след отчитането на по-голяма от очакваното тримесечна загуба, което принуди компанията да понижи годишните си перспективи.

В Сидни отстъпления отбелязаха ключовите финансов и добивен сектори. Акциите на Newcrest Mining Ltd. изгубиха 4,3%, след като фючърсните контракти върху златото поевтиняха под 1 300 долара за тройунция в късната търговия във вторник.

Пазарните капитализации на Fortescue Metals Group Ltd. и производителя на уран Paladin Еnergy Ltd. също отчетоха понижения, смъквайки се съответно с 4,8% и 5,6 на сто.

Финансовият сектор удължи загубите си от вторник, след като Централната банка на Австралия понижи основата си лихва с четвърт процентен пункт до 2,5%. Акциите на National Australia Bank Ltd. отстъпиха с 1,9%, докато Macquarie Group Ltd. изгуби 3,1 на сто.

В Сеул книжата на Samsung Electronics Со. поевтиняха с 2,2%, докато SK Hynix Inc. изгуби 3,3% след 0,7-процентовия спад на Nasdaq Composite в сесията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още